Η Natura Εμφιαλωτική Α.Ε. και η διαμαρτυρία κατοίκων της Στυμφαλίας

Από τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» κ. Ομηρο Τσάπαλο λάβαμε την εξής διευκρινιστική επιστολή: «Έρχομαι σε επικοινωνία μαζί σας εκ μέρους της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε., σχετικά με το δημοσίευμά σας στις 10/2. Στο δημοσίευμα αυτό εσφαλμένα αναφέρεται πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί γεώτρηση από την εταιρία ΒΙΚΟΣ στην περιοχή τής [σ.σ.: ορεινής] Κορινθίας. Προφανώς το λάθος δεν είναι δικό σας αλλά εκείνων που συνέταξαν την επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Κορινθία είναι η NATURA ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε. και ως εκ τούτου θα θέλαμε να αλλάξει η συγκεκριμένη αναφορά καθώς και ο τίτλος του άρθρου καθώς δημιουργεί σύγχυση στον αναγνώστη. Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει εξαγοράσει την NATURA ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε., αποτελούν ωστόσο ξεχωριστές νομικές οντότητες».

 

Βεβαίως και θα επανορθώσουμε. Η πρώτη λοιπόν παράγραφος διαμορφώνεται ως ακολούθως: «Διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κάτοικοι χωριών της ορεινής Κορινθίας για επικείμενη διάνοιξη γεώτρησης στην περιοχή από την εταιρεία ΝΑTURA ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε. (η οποία μολονότι έχει εξαγοραστεί από τη “ΒΙΚΟΣ Α.Ε.”, αποτελούν ωστόσο ξεχωριστές νομικές οντότητες), που δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση νερού…»

 

Με την επιστολή τους αυτή οι κάτοικοι προειδοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση, επειδή είναι δίπλα σε φυσικές πηγές υπάρχει ο άμεσος φόβος να αφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με ορατή την προοπτική ερήμωσης της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι από αυτές τις πηγές αρδεύονται αλλά και υδρεύονται μεγάλα τμήματα [πολλά χωριά] της Στυμφαλίας, της Αργολίδας αλλά ακόμη και της πεδινής Κορινθίας. Αυτό είναι το φλέγον θέμα.

 

Αμα κάθε πεντακόσια μέτρα τρυπάνε τη γη και της αφαιρούν τους πολύτιμους χυμούς της τότε δεν γίνεται δουλειά -και ασφαλώς το ξέρουν αυτό ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των γεωτρήσεων τότε το δημοτικό συμβούλιο είναι σε θέση να απαγορεύσει νέες γεωτρήσεις· η απόφασή του παύει πλέον να είναι γνωμοδοτική και γίνεται αυτομάτως εκτελεστική [απαγορεύεται και τέρμα, ούτε εταιρείες ούτε μέτοχοι, ούτε μπουλντόζες και λοιπά].

 

Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο σημείωμα ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο ήταν ημίσωστη -το συμβούλιο έδωσε έγκριση για άλλη γεώτρηση, που, όμως, είναι σε κοντινή απόσταση από την επίμαχη δίπλα στις φυσικές πηγές. Και πάλι, όπως και να ’χει, η απόφαση να αδειοδοτηθούν γεωτρήσεις είναι εγκληματική.

 

Σημασία έχει τι θα πράξει ο υπουργός. Θα τηρήσει τη δέσμευσή του να αξιοποιηθούν τα επιφανειακά ύδατα [πηγές] και να αποφευχθούν έτσι νέες γεωτρήσεις, που είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες και τον περιβάλλοντα χώρο [ολόκληρη την ορεινή Κορινθία] ή θα υποκύψει στις βουλές των μεγαλοεταιρειών, οι οποίες στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης και του αχαλίνωτου κέρδους θα μετασχηματίσουν σε έρημο ένα ζωντανό ακόμη κομμάτι της χώρας;

 

Εάν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να πιστεύει ότι η ασύδοτη ανάπτυξη δεν είναι πανάκεια ούτε πολιτική σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους καλείται να απαντήσει στην αγωνία των κατοίκων. Είναι με την κοινωνία ή με τους μεγαλοκαρχαρίες; Οι κάτοικοι πάντως αναμένουν κάποια απάντηση.

 

efsyn.gr