«Η Ν.Δ. ψάχνει νέες λύσεις στην Κόρινθο»

Η κουβέντα για τις Δημοτικές εκλογές στην Κόρινθο έχει ξεκινήσει για τα καλά και παρά το γεγονός ότι η παράταξη Πνευματικού οδηγεί τις εξελίξεις με διασπάσεις, ανεξαρτητοποιήσεις, διαδοχές, κλπ., η σιωπή στο χώρο της Ν.Δ. προμηνύει μεγάλη «κλωτσοπατινάδα» τον επόμενο χρόνο.

 

Επισήμως, κανείς από το κόμμα δεν αμφισβητεί το Βασίλη Νανόπουλο που έχασε τις προηγούμενες εκλογές για μια χούφτα ψήφους. Ανεπισήμως όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι έχει ξεκινήσει η κουβέντα για την αντικατάσταση.

 

  • Οι αποχωρήσεις από το συνδυασμό,
  • η καχυποψία σχετικά με την ικανότητα του επικεφαλής να συνθέσει πρόσωπα και απόψεις πέραν του στενού κύκλου επιρροής του,
  • τα «τραμπαλίσματά» όλα αυτά τα χρόνια από την Αριστερά στη Χρυσή Αυγή και πάλι πίσω,
  • η εμπλοκή του στις εκλογές του Επιμελητηρίου που άφησε ξινή γεύση σε παράγοντες της αγοράς και
  • η ευθεία αμφισβήτησή του από σειρά πρώην συνεργατών του (εκλεγμένων και μη)

 

έχουν βάλει τα θεμέλια για σκέψεις που παραπέμπουν στην εξέταση εναλλακτικών λύσεων.

 

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Χρ. Κορδώσης, ναι μεν λέει ότι ο κ. Νανόπουλος θα είναι και πάλι υποψήφιος αλλά με την υποσημείωση ότι αν δεν είναι θα έκανε και ο ίδιος ένα βήμα μπροστά. Άλλος Δημοτικός σύμβουλος στην ίδια παράταξη, σε ερώτηση τι θα κάνει η Ν.Δ. στις εκλογές ανέφερε ότι «ψάχνουμε νέα πρόσωπα». Τα σενάρια πλέον εξετάζονται όλα.

 

Το όνομα του πρώην βουλευτή Κώστα Κόλλια έχει αρχίσει ήδη να ακούγεται αλλά ταυτόχρονα ακούγεται και ότι ο ίδιος θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο με σημαντικές πιθανότητες να επανεκλεγεί. Περισσότερες ίσως από το να εκλεγεί Δήμαρχος στην παρούσα φάση. Αν λοιπόν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι υποψήφιος.

 

Εάν δεν εκλεγεί θα είναι πολύ δύσκολο είτε να γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητά του ή ακόμη και αν γίνει θα είναι δύσκολη μία νίκη του αφού όπως έχει δείξει και το παρελθόν (περιπτώσεις Γιώτη και Χωρέμη το 2010 σε Κόρινθο και Κιάτο) δύσκολα γίνεται αποδεκτός ένας αποτυχών υποψήφιος βουλευτής.

 

Μία άλλη επιλογή που ακούγεται είναι αυτή από τον κύκλο των επιχειρηματιών-επαγγελματιώνπου αναδείχθηκε στις εκλογές του Επιμελητηρίου και πιο συγκεκριμένα από τους δυο συνδυασμούς (του Π. Λουζιώτη και του Σωτ. Μουρίκη) που αναδείχθηκαν πρώτοι αλλά έχασαν την Προεδρία. Οι δυο συνδυασμοί είχαν παραπάνω από 50 υποψήφιους στο Δήμο Κορινθίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου, όπως είχε σημειώσει ο κ. Μουρίκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Γ. Γουγά.

 

Κάποιοι εικάζουν ότι υπάρχουν ακόμη 2-3 άλλες σοβαρές περιπτώσεις που προς το παρόν κρατούνται στη «σκιά» της δημοσιότητας και ίσως αποφασίσουν να βγουν στο «ξέφωτο» αναλόγως των εξελίξεων. Αποφασιστικό παράγοντα για κάποιες από αυτές θα παίξει η κατάσταση στην απέναντι πλευρά και φυσικά και τι τι θα πουν και οι βουλευτές.

 

Τέλος υπάρχουν και άλλα ονόματα χαμηλότερα στην ιεραρχία, που θα μπορούσαν να χωρέσουν στη λίστα όμως τους λείπει είτε το ειδικό βάρος είτε η πρόσβαση σε άλλους πολιτικούς χώρους που θα ευνοούσαν τη διεύρυνση.

 

Για παράδειγμα ο Χρ. Κορδώσης που και αυτός πιθανώς να ήθελε να είναι υποψήφιος θεωρείται υπέρ του δέοντος κομματικός παράγοντας χωρίς ανοίγματα σε άλλους χώρους. Στην ίδια κατηγορία πιθανώς να εμπίπτει και ο Βασίλης Πανταζής ο οποίος έχει φύγει από το συνδυασμό Νανόπουλου και θεωρείται ένα πρόσωπο με σοβαρό και υπεύθυνο λόγο.

 

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι εάν η Ν.Δ. θέλει να πάρει το Δήμο θα πρέπει να βρει έναν υποψήφιο με σχετικά «λαϊκό» προφίλ. Οι περιπτώσεις Γιώτη και Νανόπουλου την τελευταία 10ετία έχουν αποδείξει ότι ο υποψήφιος πρέπει να μπορεί να εμφανιστεί ως ένας άνθρωπος της «διπλανής πόρτας». Τα «απόμακρα» και τα «υπεράνω» μπορεί να κερδίζουν μια εκτίμηση σε κάποιο κομμάτι του κόσμου αλλά δεν δίνουν εκλογικές νίκες.

 

Θα πούμε τέλος, ότι εάν και πάλι επιλεγεί η λύση Νανόπουλου έστω και ως «δεύτερη ευκαιρία» δεν θα είναι απίθανό να δούμε ακόμη έναν ή και δυο συνδυασμούς από τον ίδιο χώρο να κατέρχονται στις εκλογές του 2019.

 

isthmos.gr