Η ΝΔ ψήφισε μόνη της τις τροπολογίες-ντροπή για ΛΑΡΚΟ και ακαταδίωκτο τραπεζιτών

Ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει και για τις δύο τροπολογίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η ΝΔ ψήφισε μόνη της χθες το βράδυ στη Βουλή τις τροπολογίες-ντροπή για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ και για τη συνέχιση ουσιαστικά της ασυλίας στους τραπεζίτες.

 

Οι δύο τροπολογίες, για τις οποίες είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέρασαν με 159 «ναι».

 

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ, καθολική ήταν η απαίτηση της αντιπολίτευσης να αποσυρθεί. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απόσυρση, είναι μια τροπολογία εγκληματική» είχε τονίσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Οικονομικών Θανάση Πετραλιά. Το κυβερνητικό στέλεχος με κυνισμό επιχείρησε να εμφανίσει την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την απόλυση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ως… ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αποδέσμευση πόρων ώστε να πληρωθούν και να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του οικισμού όπου ζουν.

 

Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας παρακολούθησαν από τα θεωρεία αρκετοί εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, που οργάνωσαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα κάνουν πίσω στον αγώνα τους.

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς και το ψήφισε. Δεν είναι η πρώτη τροπολογία και νόμος που προσπαθεί να μας πετάξει έξω. Γυρίζουμε πίσω στα χωριά μας, στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, στα εργοτάξια, θα κάνουμε το συντονιστικό των Σωματείων, τα Διοικητικά μας Συμβούλια, τις Γενικές Συνελεύσεις. Προετοιμαζόμαστε για σύγκρουση. Το είπαμε και πριν δύο χρόνια αυτό. Αυτοί θα προσπαθούν να μας ξεριζώσουν από τον τόπο μας και εμείς με τη δική σας βοήθεια θα παραμείνουμε εκεί μέχρι το τέλος. Ένα είναι σίγουρο: ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη. Δεν θα τους περάσει! Η ΛΑΡΚΟ θα ξαναλειτουργήσει είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν» δήλωσε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

 

Ασυλία ξανά στους τραπεζίτες

 

Το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών συνεχίζεται με την τροπολογία που πέρασε μόνο με γαλάζιες ψήφους. Η τροπολογία βάζει ως «ενδιάμεσο» μεταξύ του εισαγγελέα και των τραπεζικών στελεχών που κατηγορούνται για απιστία τους επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν προκλήθηκε ή όχι ζημιά στο πιστωτικό ίδρυμα. 

 

Ουσιαστικά, η ρύθμιση «δένει τα χέρια» των εισαγγελέων, που πρέπει να ζητούν πραγματογνωμοσύνη από τον Γιάννη Στουρνάρα για να ασκήσουν δίωξη σε τραπεζικά στελέχη.

 

Μητσοτάκης: Ανακάλυψε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και στα φυτοφάρμακα - «Δεν γνώριζα»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και σε αυτόν των φυτοφαρμάκων» δήλωσε ο πρωθυπουργός

 

Ημέρες επιφοίτησης, βιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μετά την ανακάλυψη των λεφτόδεντρων και τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια, σήμερα δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έμαθε για την αισχροκέρδεια και στα φυτοφάρμακα.

 

Συγκεκριμένα, πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα δήλωσε ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων.

 

«Τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ο ίδιος περιγράφοντας την καθημερινότητα που βιώνουν οι αγρότες οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το ράλι της ακρίβειας σε κάθε έκφανση του.

 

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι μετά από τη χρόνια αδράνεια του ίδιου και της κυβέρνησής του παραμένοντας θεατές στην ακρίβεια για χάρη «ημετέρων», δήλωσε ότι «και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές». Ερωτήματα ωστόσο δημιουργούνται για την επιλογή του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει τη λέξη «και» καθώς αυτή προϋποθέτει ότι και σε άλλους τομείς οι πρακτικές αυτές δεν είναι ανεκτές από την κυβέρνηση.

 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε υποκριτικά, με βάση τη μέχρι σήμερα στάση του στο κρίσιμο ζήτημα της αισχροκέρδειας σε βασικά αγαθά, ότι «τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε την ίδια στιγμή την αποτυχία των μέτρων για φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες, λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό και έτσι θα δοθεί εξάμηνη παράταση.

 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ