Η πρόβλεψη του καιρού στην Ελλάδα έως τα μέσα Νοεμβρίου

Η λαϊκή παράδοση, που θέλει το "Kαλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου", ή "Γαϊδουροκαλόκαιρο", να κάνει την εμφάνισή του στην χώρα μας, κατά τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, ζωντάνεψε εφέτος με χαρακτηριστικό τρόπο, και μάλιστα κόντρα στα προγνωστικά στοιχεία τα οποία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, περίπου, έδειχναν στην πλειοψηφία τους μία ψυχρή και αρκετά βροχερή εξέλιξη για τις μέρες που διανύουμε.

 

Η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, έως και τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και όπως ενημερώνει η ομάδα PeloponneseWeather, έχει ως εξής:

 

Πέμπτη - Δευτέρα, 1-5 Νοεμβρίου 2018

Κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος, η χώρα μας αναμένεται να βρίσκεται υπό την επίδραση θερμού αντικυκλώνα, ο προσανατολισμός του οποίου θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες κατά τον άξονα Λιβύη - Ελλάδα - Βαλκάνια και το οποίο, θα "στριμωχθεί" σταδιακά εν μέσω δύο διαταραχών, αποκομμένων από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων. Η μία διαταραχή θα κινηθεί από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία και η άλλη θα δημιουργηθεί από την αποκοπή του νότιου τμήματος, η οποία επηρεάζει την δυτική Ευρώπη.

 

Στην επιφάνεια, αναμένεται να επικρατήσει ισχυρός αντικυκλώνας με κέντρο στα Βαλκάνια - Ανατολική Ευρώπη, ο οποίος συνδυαζόμενος με τις χαμηλότερες πιέσεις που θα επικρατούν στην Μεσόγειο, θα δημιουργήσει ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα το οποίο θα επηρεάσει για αρκετές ημέρες την χώρα μας με χαρακτηριστικά Μελτεμιού (το εφετινό Φθινόπωρο, προσπαθεί να ξεπεράσει το Καλοκαίρι, όσον αφορά στη συχνότητα αλλά και την ένταση του Μελτεμιού!).

 

Έτσι, σε πρώτη φάση (Πέμπτη - Παρασκευή), το Μελτέμι θα συνδυαστεί με την διατήρηση της θερμής αέριας μάζας με αποτέλεσμα την κύμανση της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιοχές της δυτικής και νότιας Ελλάδας όπου το Μελτέμι πνέει σαν θερμός "καταβάτης", η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στα επίπεδα των 30°C, ενώ και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών θα είναι αυξημένος.

 

Εν συνεχεία, από αύριο Σάββατο 3, έως και τη Δευτέρα5 Νοεμβρίου 2018, το Μελτέμι προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο Αιγαίο την ένταση των 7-8bf, με αποτέλεσμα την μεταφορά, επιφανειακά, ψυχρότερων αερίων μαζών από την Μαύρη Θάλασσα προς την χώρα μας και, κατά συνέπεια την πτώση της θερμοκρασίας κατά 5°C, περίπου.

 

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για την ανάπτυξη νεφώσεων και την εκδήλωση βροχοπτώσεων και ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι δύο διαταραχές που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την χώρα (από Δυτικά και από Ανατολικά), δύσκολα θα καταφέρουν να δώσουν κάτι περισσότερο από διάσπαρτες, τοπικά αυξημένες, νεφώσεις.

 

Τρίτη - Σάββατο , 6-10 Νοεμβρίου 2018

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αντικυκλώνας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, προβλέπεται να διατηρηθεί ενώ παράλληλα, το εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων θα συνεχίσει να επικρατεί στη δυτική Ευρώπη.

 

Η ατμοσφαιρική διαταραχή, που την Τρίτη θα βρίσκεται δυτικά της Ελλάδας, είναι αρκετά πιθανό να κινηθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας, εν μέρει τη χώρα μας, κυρίως στα δυτικά της τμήματα. Το κατά πόσο και, σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Ελλάδα, εξαρτάται από το κατά πόσο η διαταραχή που θα κινηθεί προς την Ιβηρική χερσόνησο, στις αρχές της περιόδου, θα "απορροφήσει" την πρώτη διαταραχή προς τα δυτικά ή θα δώσει "ώθηση" στην πρωτεύουσα διαταραχή ώστε να κινηθεί προς τα ανατολικά, αν εν τέλει δεν δημιουργηθεί κοινό και ίσως αποκομμένο από την ευρύτερη κυκλοφορία, σύστημα χαμηλών πιέσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η περίοδος, προβλέπεται να χαρακτηριστεί από την επικράτηση εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων δυτικά της Ελλάδας, το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει δευτερογενώς την χώρα μας χωρίς όμως η πιθανότητα μετατόπισης του πυρήνα των χαμηλών πιέσεων, προς την Ελλάδα, να είναι σημαντική. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, δευτερεύουσες διαταραχές, σε συνδυασμό με ασταθείς συνθήκες και τοπικές συγκλίσεις, να καταφέρουν να δώσουν αξιόλογες βροχές σε κάποιες περιοχές. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και θα επανέλθει κοντά στις κλιματικές τιμές.

 

Το "καλοκαιράκι" λοιπόν, προβλέπεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζοντας σταδιακή υποχώρηση από το Σαββατοκύριακο και το Φθινόπωρο θα επανέλθει, με αργούς ρυθμούς, κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας με τον Βοριά, μάλλον να κυριαρχεί, για αρκετές ημέρες ολοένα και ψυχρότερος.

 

Ο άνομβρος καιρός βοηθάει το μάζεμα της Ελιάς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχειά, η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί από αύριο και θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα από Κυριακή και μετά.

 

Παράλληλα, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και πιθανόν στην Εύβοια, εξαιτίας του βορείου ρεύματος που θα αρχίσει να επικρατεί από αύριο. Εκτός από την Κρήτη, σημαντικές βροχές δεν αναμένονται στην υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον μέχρι τις 15/11. Αντίθετα στην Ιταλία θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές καθ όλη τη διάρκεια αυτή.

 

Πηγή: PeloponneseWeather

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ