Η πυρκαγιά κατακαίει για τρίτη μέρα την Εύβοια

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει το δάσος στη δυτική Εύβοια.

 

Το μεγάλο «στοίχημα» της πυροσβεστικής είναι να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις, που όπως είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, θα συνεχιστούν στη διάρκεια της μέρας.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ανέμων, κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά σε μία χαράδρα, πριν το χωριό Πλατανιά.

 

Νωρίς το πρωί στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Αυτή τη στιγμή στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, εκ των οποίων 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 172 πυροσβέστες.

 

Στην περιοχή βρίσκονται επί μόνιμου βάσεως το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της φωτιά προσφέρουν οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι δικά τους οχήματα.

 

Μέχρι χτες το βράδυ, από αέρος έριχναν νερό επτά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση αεροπυρόσβεσης συμμετείχαν και δύο αεροπλάνα από την Ιταλία.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, υπήρξε μία μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

 

Σε αυξημένο συναγερμό βρίσκονται και οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Πλατάνα, καθώς μεταξύ των δύο χωριών οι φλόγες εξακολουθούν να τυλίγουν το δάσος, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

 

Τεράστια οικολογική καταστροφή

 

Πάνω από 20.000 στρέμματα γης «κατάπιε» η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια από τα ξημερώματα της Τρίτης.

 

Όπως αποτυπώνουν τα δορυφορικά δεδομένα που συνέλλεξε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καταστραφεί 22.680 στέμματα.

 

newsit.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ