Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» βρήκε το δρόμο της στην Αμερική

Ομαλοποιήθηκε η παράδοση των προϊόντων χάλυβα της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Κορίνθου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , παρά τις τελευταίες πολιτικές εκρήξεις και ανακατατάξεις. Η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ επιβαρύνει τις εισαγωγές χάλυβα με 25% επιπλέον κόστος.

 

Έχουν ήδη παραδοθεί οι πρώτες παρτίδες στην αμερικανική PLAINS, εταιρεία-πελάτη της ΣΩΛΗΝΟΥΡΕΙΑ Κορίνθου. Η παραγγελία αφορά προμήθεια χάλυβα για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου «Cactus 2».

 

Είχε δημιουργηθεί πρόβλημα μετά την απόρριψη από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εμπορίου για εξαίρεση της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Κορίνθου από τα νέα μέτρα των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα που προέρχονται από την Ευρώπη, έπειτα από σχετικό αίτημα της PLAINS All American Pipeline LP .

 

Από την πλευρά της η PLAINS All American Pipeline LP υποστηρίζει ότι η επιβολή δασμών στον χάλυβα της ελληνικής εταιρείας συνιστά μια «αδικαιολόγητη απόφαση», καθώς το deal συνήφθη πέρυσι, πριν από την απόφαση για τους δασμούς.

 

Το νέο σύστημα αγωγών, σύμφωνα με το σχεδιασμό, υπολογίζεται ότι θα έχει αρχική χωρητικότητα 585.000 βαρελιών ημερησίως, με σκοπό τη μεταφορά πετρελαίου από την λεκάνη της Permian έως την περιοχή Corpus Christi – Ingleside και το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

 

Η Plains δήλωσε, ότι μόνο 3 χαλυβουργεία στον κόσμο θα μπορούσαν να παράγουν το απαιτούμενο υλικό για την κατασκευή του αγωγού. Κανένας από προμηθευτές με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, δεν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η Plains έχει συμφωνήσει με τη Σωληνουργεία Κορίνθου, να χρησιμοποιήσει χάλυβα δικής της παραγωγής για τον Cactus II. Ο αγωγός θα επεκτείνει την ικανότητα μεταφοράς, με μέγιστη δυνατότητα 670.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από το 2019 και ύστερα.

 

banks.com.gr