Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας: Ενημερώνει για τη γρίπη και συνιστά ψυχραιμία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας ενημερώνει τους πολίτες για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης:

 

"Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και στην έξαρση των λοιμώξεων, κυρίως ιογενών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας ξεπέρασαν ανώδυνα και εύκολα τη γρίπη, ενώ πολλοί παρουσιάζουν συμπτώματα που τους καταβάλλουν και επιβαρύνονται ανάλογα, βέβαια, με το ατομικό ιστορικό υγείας του καθένα. Τι είναι όμως η γρίπη και πώς μεταδίδεται:

 

 

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

 

 

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συνωστισμός ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή  που  θα  εκδηλώσουν  τα  συμπτώματα. Συμπτώματα που εμφανίζονται και ΠΡΕΠΕΙ να οδηγούν στον γιατρό:

 

 

Παιδιά:

 

  • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • κυάνωση
  • άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
  • μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
  • διέγερση ή σπασμοί
  • επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της

 

γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ).

 

 

Ενήλικες:

 

  • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • δύσπνοια
  • πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση
  • πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

 

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει  στο  θάνατο.  Οι  περισσότεροι  υγιείς  άνθρωποι  ξεπερνούν  τη  γρίπη  χωρίς  να παρουσιάσουν επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

 

 

Ομάδες υψηλού κινδύνου:

 

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

 

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

 

– Μεταμόσχευση οργάνων

 

– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 

– Χρόνια νεφροπάθεια

 

– Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

 

  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  2. Λεχωΐδες
  3. Θηλάζουσες

6.Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m

  1. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  2. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο

νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

  1. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών  σχολών,  ειδικών  σχολείων  ή  σχολών,  τρόφιμοι  και  προσωπικό  ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  1. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

 

Αν κάποιος αρρωστήσει πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες ατομικής υγιεινής, ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Αποφύγετε, εφ ́όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

 

Η γρίπη αντιμετωπίζεται με αγωγή αντιπυρετική και παυσίπονη, σε συνδυασμό με ξεκούραση, πολλά υγρά και αποφυγή καπνίσματος, μέχρι να κάνει τον «κύκλο» της. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΜΙΑ θέση στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων! Φάρμακα υπάρχουν και λέγονται αντιικά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστείτε πρώτα από γιατρό, για να κρίνει ο ίδιος για τη λήψη ή όχι των αντιικών, που είναι δραστικά έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης Α και Β.

 

 

Ο κύριος τρόπος πρόληψης, μέχρι σήμερα, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, που πρέπει να γίνεται ΜΙΑ φορά τον χρόνο (προτιμάται ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος). Όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου κρίνεται απαραίτητο να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο παρέχει προστασία της τάξης 70 -90%. Απαιτούνται 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός αντισώματα για τη γρίπη. Το εμβόλιο ΔΕΝ προκαλεί γρίπη. Είναι τετραδύναμο και παρέχει προστασία έναντι της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2) και της γρίπης τύπου Β.

 

 

Η σκέψη όλων μας είναι με τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Μέχρι σήμερα «έφυγαν» από τη ζωή 18 άτομα, ενώ 3 παιδιά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί του νομού μας, ιδιώτες και δημοσίου, με όπλο την εμπειρία τους, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας συνιστά ψυχραιμία και υπομονή, ενώ συνάμα προτρέπει να συμβουλευτείτε και να εμπιστευτείτε τους γιατρούς σας"

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΕΛΛΟΣ                                                                              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΗΣ