Ιερά Σύνοδος: Καθαιρούνται δύο κληρικοί – Ο εφιάλτης της Έλενας Φραντζή και ο παπάς στο «ροζ» διαμέρισμα

 

Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τις περιπτώσεις των δύο κληρικών που απασχόλησαν την κυπριακή επικαιρότητα - Καθαίρεση για τον ιερέα-ανάδοχο της Έλενας Φραντζή που την κακοποίησε σεξουαλικά - Η δεύτερη περίπτωση αφορά ιερέα χωριού στην επαρχία Πάφου, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω σε ερωτική φωλια

 

 

Τετάρτη (18.4.2018) στις 10 π.μ. συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τις περιπτώσεις των δύο κληρικών που απασχόλησαν την κυπριακή επικαιρότητα τελευταία. Κατ’ αρχάς, για καταδικασθέντα από ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης, κατά τον επίμαχο χρόνο, και εκλιπούσας πλέον, Έλενας Φραντζή. Η δεύτερη περίπτωση είναι ο ιερέας χωριού στην επαρχία Πάφου, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω σε ερωτική φωλιά όπου διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

 

 

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές που μίλησαν στο Σίγμα, η καθαίρεση των δύο κληρικών είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Σύνοδος για να μετριάσει κάπως τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Παράλληλα, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, από τα πρακτικά της Συνόδου προκύπτει ότι ιεράρχες είχαν εισηγηθεί επανεξέταση της υπόθεσης λόγω του ότι στο μεταξύ μεσολάβησαν οι δύο αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Τότε, όμως, μέλη της Ιεράς Συνόδου είχαν εκφράσει τη θέση πως το θέμα δεν μπορεί να επανεξεταστεί.

 

 

Έλενα Φραντζή: Το χρονικό του εφιάλτη

 

Σοκαριστικές ήταν οι αποκαλύψεις για τα παιδικά χρόνια της 29χρονης Έλενας Φραντζή. Η ίδια είχε αποκαλύψει τον εφιάλτη που ζούσε στα χέρια του ιερέα-αναδόχου στον οποίο είχε ανατεθεί η φροντίδα της. Όταν κάθε άλλο παιδί καθορίζει για τον εαυτό του τη σχέση του με τους γύρω του, την ερμηνεία της αγάπης, της οικογένειας, της ασφάλειας, η Έλενα γνώριζε μόνο τη βία, τη διαστροφή και την αφύσικη εκμετάλλευση.

 

 

Σε αποσπάσματα από την απόφαση του Δικαστηρίου για το ζευγάρι που είχε αναλάβει την κηδεμονία της Έλενας Φραντζή, όπως τα δημοσιεύει το SigmaLive, βίαιη συμπεριφορά είχε εναντίον της Έλενας και η σύζυγος του ιερωμένου.«Το Εφετείο δεν μπορεί να μην σχολιάσει αρνητικά τη μη δίωξη και της συζύγου του εφεσείοντος για τη συμπεριφορά της έναντι της παραπονούμενης […]», αναφέρει η απόφαση Δικαστηρίου.

 

 

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι «δεν διώχθηκε η σύζυγος του εφεσείοντος, παρά το παράπονο που υπέβαλε και γι’ αυτήν η παραπονούμενη, καθώς ούτε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται να λήφθηκε εναντίον της Λειτουργού ή των Λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας που ουσιαστικά αδιαφορούσαν για την ευημερία της παραπονούμενης, κρίνοντας όμως ότι τα άτομα αυτά δεν ήσαν συναυτουργοί στο αδίκημα που αντιμετώπισε ο εφεσείων».

 

 

Το συγκλονιστικότερο σημείο, όμως, από την απόφαση είναι η αναφορά πως «ο εφεσείων καταχράστηκε το ρόλο του ανάδοχου πατέρα και αντί να παρέχει προστασία και φροντίδα σε ένα μικρό τετράχρονο κοριτσάκι, προέβαινε σε σιχαμερές και αφύσικες για την ηλικία του παιδιού πράξεις». Γι’ αυτές τις πράξεις του, ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί μόλις σε δύο χρόνια φυλάκισης, λόγω μιας αναχρονιστικής νομοθεσίας.

 

 

Η Έλενα Φραντζή, ο οποία απεβίωσε αιφνίδια ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στη λεωφόρο Τσερίου, στη Λακατάμια, την Παρασκευή 23.3.2018, ζούσε τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης στο σπίτι-κολαστήριο του ιερέα που είχε αναλάβει την κηδεμονία της από όταν ήταν 4 ετών,

 

 

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η γιαγιά της Έλενας δολοφονήθηκε από τον παππού της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Αργότερα, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, απέκτησε μία κόρη, την Έλενα.

 

 

Από μικρή ηλικία η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε προβλήματα με εξαρτήσεις. Ο θετός της πατέρας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.

 

 

Η Έλενα σε ηλικία 10 ετών κατήγγειλε το φρικτό περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, χωρίς κανείς να την πιστέψει και να ασχοληθεί περαιτέρω μαζί της, έτσι το μαρτύριο της μικρής συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, μέχρι που σε ηλικία 20 ετών αποφάσισε να σπάσει ξανά τη σιωπή της στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα.

 

 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το δικαστήριο να καταδικάσει τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκισης, χωρίς όμως να καταδικάσει και τη θετή της μητέρα. Έτσι με τη λήξη της ποινής του, ο ιερέας επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του, με την Έλενα να πέφτει από τα σύννεφα και να παρατά τις σπουδές της ως κοινωνική λειτουργός, να ζει με επίδομα που λάμβανε από το κράτος και τα ψυχικά της τραύματα να γίνονται όλο και περισσότερο εμφανή με αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή (23/3) η Έλενα να βρεθεί νεκρή στο σπίτι της στη λεωφόρο Τσερίου.

 

 

Έκανε τσακωτό παπά σε «ροζ» διαμέρισμα

 

Τα γεγονότα στη δεύτερη περίπτωση έχουν ως εξής: ο ιερέας αποποιούταν τακτικά το σχήμα του προκειμένου να συναντά 32χρονη σε διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει ο ίδιος στην πόλη της Πάφου.

 

 

Ο ιερέας είναι έγγαμος με τρία παιδιά, ενώ η 32χρονη είναι διαζευγμένη και διατηρεί σχέση με τρίτο πρόσωπο, το οποίο διαπίστωσε την κρυφή σχέση της φίλης του με τον ιερέα.

 

 

Ο φίλος της 32χρονης, στην προσπάθειά του να σώσει τη σχέση τους, αρχικώς αποτάθηκε στην Εκκλησία, καλώντας τον δεσπότη να λάβει μέτρα εναντίον του κληρικού.

 

 

Έτσι, ο αρχιερέας μετέβη στην Πάφο και συγκεκριμένα κάτω από το διαμέρισμα που είχε ενοικιαστεί για να στεγάσει τον έρωτα του «παράνομου» ζεύγους, είδε το αυτοκίνητο του ιερέα παρκαρισμένο και τον κάλεσε στο κινητό.

Ο ιερέας κατέβηκε από το διαμέρισμα, παραδέχτηκε τη σχέση του με την 32χρονη και τέθηκε σε τρίμηνη αργία.

 

newsit.com.cy

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ