ΙΝΚΑ Κορινθίας: Το κόστος του ρεύματος για οικιακή χρήση

Μετά από πολλαπλές καταγγελίες για το κόστος του ρεύματος για οικιακή χρήση παρεμβήκαμε προς τη διεύθυνση προστασίας Καταναλωτών ναι ρυθμιστική αρχή ενέργειας και το συνήγορο του Καταναλωτή καθώς και προς τις Εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος (πλην ΔΕΗ) ως εξής:

1.     Όπως προκύπτει από πολλαπλές καταγγελίες, τόσο μελών μας, όσο και  άλλων καταναλωτών, οι εταιρείες που προμηθεύουν ρεύμα , πλην ΔΕΗ , προχωρούν σε προσφορές, οι οποίες διαφημίζουν ότι παρέχουν έκπτωση έως και 50% (ή και παραπάνω)  στην τιμή της κιλοβατώρας, ώστε να προσελκύσουν πελάτες.

2.     Από τη μελέτη όμως των συμβάσεων που μας προσκομίστηκαν, προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό της έκπτωσης φαλκιδεύεται δραστικά μέσω διαφόρων ” χρεώσεων” οι οποίες πότε αναφέρονται ως «πάγιο ημέρας», πότε ως «πάγια χρέωση», πότε ως «πάγιο τέλος».

3.   Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κρυφές αυτές χρεώσεις εκτοξεύουν την τιμή της κιλοβατώρας έως και 0,1045€ ή και παραπάνω, αντί  της συμφωνημένης 0,0633€ ή 0,0611€ κλπ

4.     Επιπλέον, στις περισσότερες συμβάσεις χρησιμοποιείται αισθητά μικρού μεγέθους γραμματοσειρά, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να πληροφορηθεί επαρκώς τους όρους που υπογράφει, ενώ εμφανίζονται και αρκετές περιπτώσεις όπου η σύμβαση συμπλέκεται με την αίτηση προσχώρησης στην εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα η σύγχυση να επιτείνεται.

5.     Σχεδόν σε όλες τις συμβάσεις προβλέπεται ρητά αναπροσαρμογής της χρεώσεως της κιλοβατώρας, αλλά με τρόπο που δεν είναι από την πρώτη στιγμή εύκολα αντιληπτός.

6.     Επιπλέον, σχεδόν στο σύνολο των συμβάσεων προβλέπεται γενικός Όρος συναλλαγής που απονέμει αποκλειστική αρμοδιότητα στα δικαστήρια της Αθήνας, όπου και οι έδρες των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

7.     Οι παραπάνω μεθοδεύσεις αντίκεινται στον ειδικό νόμο περί προστασίας των Καταναλωτών και ίσως και να εμπίπτουν και στην ειδική διάταξη τόσο περί αθέμιτης, όσο και περί επιθετικής εμπορικής πρακτικής.

8.     Με βάση την ανάλυση των τιμολογίων έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η τιμή του ρεύματος είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο μισθό όπως έχει διαμορφωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από 11 χρόνια ο μέσος μηνιαίος μισθός είχε διαμορφωθεί στα 800 ευρώ, ενώ παράλληλα υπήρχαν ευκαιρίες απασχόλησης πού πρόσφεραν επιπλέον εισόδημα σε ευρεία κοινωνικά στρώματα. Η τιμή του ρεύματος για οικιακή χρήση κυμαινόταν μεταξύ 0,038-0,040€.

Πλέον, ο μέσος μηνιαίως μισθός κυμαίνεται ανάμεσα στα 450 έως 650 ευρώ και η τιμή του ρεύματος για οικιακή χρήση κυμαίνεται μεταξύ 0,0789-0,1045€.

9.     Δηλαδή η αύξηση της τιμής του ρεύματος ανέρχεται σε περίπου 60 έως 65%, αλλά στην πραγματικότητα η αύξηση που επιβαρύνει το λαϊκό νοικοκυριό ξεπερνά το 100%.

10.   Τα στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER).

11.   Οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επιβαρύνθηκαν   με αυξήσεις της τάξης του 10% ετησίως και οι βιομηχανίες της τάξης του 7%, έναντι μέσου όρου αύξησης των οικιακών τιμολογίων στην Ε.Ε. 4,4%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποδίδεται από την έρευνα όχι στο κόστος ρεύματος αλλά στις χρεώσεις δικτύου, φόρους και ειδικά τέλη.

12. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, καταγράφεται πλέον επίσημα το γεγονός ότι από την χώρα μου διέθετε το φθηνότερο ρεύμα στην δυτική Ευρώπη, τώρα διαθέτει το δεύτερο ακριβότερο και οδεύει προς την πρώτη θέση.

13. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ασφυκτική για την κοινωνία ενόψει και της οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να μαίνεται, χωρίς να υπάρχει ουσιώδης κυβερνητική πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια, πλην της καθιέρωσης του κοινωνικού τιμολογίου α και β για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε πολύ μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.