Το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση στη Γάζα» ισχυρίστηκαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μακελειό της Δευτέρας στη Γάζα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χάιλι αρνήθηκε το προφανές υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση».

 

 

 

Στο μεταξύ, ακόμα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά της ισραηλινής κατοχής.

 

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας παρευρέθηκαν εξάλλου στις κηδείας δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν την Δευτέρα.

 

Αντιδρώντας στο ξέσπασμα Βίας, η Τουρκία ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τη χρήση βίας από το Ισραήλ, ενώ η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που ενίσχυσε την οργή των Παλαιστινίων.

 

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και επέκρινε το Ισραήλ για το αδικαιολόγητο επίπεδο βίας.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Τρίτη με αίτημα του Κουβέιτ, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο ψηφίσματος για την «παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους αμάχους.

 

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χάιλι ισχυρίστηκε πως «καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ».

 

Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Χαμάς, για την οποία δήλωσε πως «είναι ικανοποιημένη από τα χθεσινά αποτελέσματα χθες». Υποστήριξε ότι η οργάνωση που κυβερνά τα Παλαιστινιακά Εδάφη υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ.

 

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

 

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ