Ισθμός: Κατεδαφίστηκε η γέφυρα - Πότε θα ανοίξει ξανά ο δρόμος (Εικόνες)

Σχεδόν ακαριαία ήταν, όπως σας ενημέρωσε στις 04:26 τα ξημερώματα του Σαββάτου 8/6 το loutraki365.gr, η απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Νίκου Ταχιάου, για κατεδάφιση της γέφυρας στην Αθηνών – Κορίνθου ύστερα από τη μεγάλη φωτιά που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής εξαιτίας της ανατροπής βυτιοφόρου, καθώς διαπιστώθηκε ότι η στατικότητά της είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από το τεράστιο θερμικό φορτίο που είχε δεχτεί.

 

Από τα ξημερώματα συνεργεία και ειδικά μηχανήματα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ βρέθηκαν στο σημείο όπου και ξεκίνησε η κατεδάφιση του κατεστραμμένου τμήματος της γέφυρας με στόχο οι εργασίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και η κυκλοφορία να μπορεί να διεξαχθεί προσωρινά εξυπηρετώντας τους ετεροδημότες, αλλά και να έχει αποκατασταθεί πλήρως έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

 

Πάντως η ταλαιπωρια των μετακινούμενων παρέμενε έως και το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με νέο μήνυμα 112 καλεί τους πολίτες να καθυστερήσουν το ταξίδι τους, καθώς σημειώνονται «μεγάλες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης από Ελευσίνα προς Κόρινθο στην Ολυμπία Οδό». Σημειώνεται πως υπάρχει αναστολή είσπραξης διοδίων σε Ελευσίνα και Ισθμό.

 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γέφυρα ήταν ένα έργο που είχε κατασκευαστεί από την τεχνική εταιρία Ευκλείδης ΑΤΕ τη δεκαετία του ΄90 και βρισκόταν στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος, το οποίο ενσωματώθηκε στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού το 2008. Ωστόσο, αν και δεν ήταν ένα παλαιό έργο, αποφασίστηκε γρήγορα η κατεδάφισή της μετά το συμβάν δεδομένου ότι, όπως περιγράφουν οι αρμόδιοι, το θερμικό φορτίο που δέχτηκε επηρέασε σημαντικά τη στατικότητά της. Αλλωστε η φωτιά και οι εκρήξεις που αυτή προκάλεσε είχαν συνθέσει ένα σκηνικό τρόμου.

 

Την κατεδάφιση της γέφυρας ανέλαβε η Intrakat, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα σε επείγουσα έκκληση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, η εταιρεία μετακίνησε εξειδικευμένα συνεργεία και μηχανήματα έργου στο σημείο και από τις 05.30 π.μ., και με την επίβλεψη και συνεργασία των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχει ξεκινήσει την κατεδάφιση της γέφυρας, η οποία κρίθηκε επικίνδυνη.

 

Τα συνεργεία της Intrakat εργάζονται πυρετωδώς ώστε να δοθεί η Εθνική Οδός στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατόν».

 

Στο σημείο των εργασιών βρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος σημείωσε πως «έγινε ένα τιτάνιος αγώνας με συντονισμό από το υπουργείο από χθες το βράδυ και καταβάλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο δρόμος να έχει ανοίξει έως την Τετάρτη».

 

Και συνέχισε: «Ο,τι μπορούμε κάνουμε, φέραμε ό,τι μηχανήματα ήταν δυνατόν να φέρουμε. Θεωρούμε ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πιστεύω μέχρι την Τετάρτη ο δρόμος θα είναι ξανά στην κυκλοφορία. Ο,τι απαιτήθηκε να γίνει και οι χρόνοι που χρειάστηκαν για να ληφθούν οι αποφάσεις των υπουργείων και ο συντονισμός με την κυβέρνηση και το υπουργείο ήταν κάτι το οποίο δεν έχει ξανατύχει και θεωρώ ότι ήταν η γρηγορότερη αντίδραση που έχω δει από δημόσιο σε σχέση με ένα ατύχημα. Οπως πάντα όλες οι τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπιστούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες», κατέληξε.