Και επίσημα στο νέο ΕΣΠΑ τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λουτράκι

Είναι επίσημο! Στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», εντάσσεται σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, η δράση «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας» το οποίο περιλαμβάνει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων...

 

Πρόκειται για μια άκρως σημαντική εξέλιξη, που... βάζει φρένο στις "ανησυχίες" της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, που για άλλη μια φορά επιχείρησε να ασκήσει πίεση, πρόωρα και χωρίς απ' ότι φαίνεται να γνωρίζει καλά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς, όπως ενημέρωσε η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Γκιώνη με σχετικό Δελτίο Τύπου, "το εν λόγω έργο έπρεπε πρώτα να απενταχθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα και στη συνέχεια, να ενταχθεί στο νέο". Με τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, είναι πλέον έτοιμος να εντάξει ένα έργο υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο, που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

 

Αναλυτικά η δημοσίευση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση:

 

Στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» εντάσσεται η δράση «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. 

 

Πρόκειται για δράση συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη.

 

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη δράση, περιλαμβάνονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας:

 

  • στον Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων,
  • στον Δήμο Ωραιοκάστρου της ΠΕ Θεσσαλονίκης,
  • στον Ταμιευτήρα Μπραμιάνου, Γρα Λυγιάς και στο Φράγμα Μύρτου της ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, καθώς και
  • στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

 

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Επίσης θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα) και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης (για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση), και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.

 

Δικαιούχοι της δράσης, η οποία εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Κορινθίας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η πράξη είχε ενταχθεί αρχικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ για την ασφαλή χρονικά υλοποίησή της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ