«Καμπανάκι» ενόψει της Σαρακοστής – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στα τρόφιμα

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της Σαρακοστής κρούουν οι ειδικοί στους καταναλωτές καλώντας τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις αγορές τους. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων τους καλούν να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές.

 

Οι αρμόδιοι από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας στο Ρέθυμνο, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ενημερώνουν τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για κάθε προμήθεια θαλασσινών, τονίζοντας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους, είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητα τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε, να τα ζυγίζουμε και αλλού. Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους πχ Χταπόδια – μοσχιοί, μπαρμπούνια- κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησης».

 

«Καμπανάκι» ενόψει της Σαρακοστής – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στα τρόφιμα

 

«Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς»

 

Σχετικά με τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές οι αρμόδιοι επισημαίνουν: «Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς. Προϊόντα που είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια. Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθα-ριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθευόμαστε τρόφιμα.

 

Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα): Η σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής, τον Κωδικό Αριθμό της επιχείρησης, πχ.ΕL 30, EU 60 κτλ, την ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ανάλωσης, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, την εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης».

 

 

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενημερώνουν πιο συγκεκριμένα για: «Μαλάκια: Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοι, Θράψαλα κλτ). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Για Νωπά προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είιναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Για τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18oC, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή την Υγειονομική Ταυτότητα του προϊόντος. Για τα Δίθυρα δηλαδή Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κτλ αυτά πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχος τους να είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

 

Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και επίσης καταψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Για τα Γαστερόποδα (σαλιγκάρια) αυτά διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι οπωσδήποτε ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Εχινόδερμα οι γνωστοί Αχινοί, πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.

 

Τα Μαλακόστρακα στα οποία συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια κτλ. όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνεια τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.

 

Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις».