«Καταιγίδα» κρουσμάτων σεξουαλικού εκβιασμού μέσω email στην Ελλάδα

H νεαρή κοπέλα δεν μπορούσε να κρύψει την ταραχή της. Το email που μόλις είχε λάβει στον υπολογιστή της, της ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να καταθέσει 950 ευρώ σε λογαριασμό για Bitcoin. Αν δεν το έκανε σε πενήντα ώρες ο υποτιθέμενος χάκερ που είχε μπει με κακόβουλο λογισμικό στο κομπιούτερ της την απειλούσε ότι θα δημοσιοποιούσε ιδιωτικές της στιγμές στα social media. Δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία που πήρε το συγκεκριμένο email, αφού τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες χρήστες στην Ελλάδα έπεσαν θύματα της διεθνούς απάτης σεξουαλικού εκβιασμού που ονομάζεται sextortion scam.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι έσπευσαν τρομοκρατημένοι να καταθέσουν τα 950 ευρώ στον λογαριασμό του δράστη προκειμένου να νιώσουν καλύτερα, αγνοώντας ότι έπεσαν θύματα εκβιαστών, που έβγαλαν κάποια εύκολα χρήματα. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά και τις καταγγελίες πολιτών που είδαν το περιβόητο email στο κομπιούτερ τους, προτρέπει τους παραλήπτες των συγκεκριμένων μηνυμάτων να τα αγνοούν, να μην επικοινωνούν ποτέ με τους εκβιαστές και να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας που πιστεύουν ότι μπορεί να παραβιάστηκε.

 

Το email της απάτης

 

Για τους μη γνωρίζοντες το συγκεκριμένο email έχει αυτή την μορφή:

 

«Γεια σου! Όπως ίσως παρατηρήσατε, σας έστειλα ένα email από τον λογαριασμό σας.

Αυτό σημαίνει ότι έχω πλήρη πρόσβαση στη συσκευή σας. Σε παρακολουθώ λίγους μήνες τώρα. Το γεγονός είναι ότι είχατε μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός site ενηλίκων που επισκεφθήκατε. Εάν δεν καταλαβαίνετε, θα σας εξηγήσω. Trojan Virus μου δίνει πλήρη πρόσβαση και τον έλεγχο σε έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή.

Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να δω τα πάντα στην οθόνη σας, ενεργοποιήστε την κάμερα και το μικρόφωνο, αλλά δεν ξέρετε γι ‘ αυτό. Έχω επίσης πρόσβαση σε όλες τις επαφές σας και όλη την αλληλογραφία σας. Γιατί antivirus σας δεν εντόπισε κακόβουλο λογισμικό; Απάντηση: το κακόβουλο λογισμικό μου χρησιμοποιεί το πρόγραμμα οδήγησης, μπορώ να ενημερώσετε τις υπογραφές του κάθε 4 ώρες, έτσι ώστε antivirus σας είναι σιωπηλή.

Έκανα ένα βίντεο που δείχνει πώς μπορείτε να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας στο αριστερό μισό της οθόνης, και στο δεξί μισό βλέπετε το βίντεο που παρακολουθήσατε. Με ένα κλικ του ποντικιού, μπορώ να στείλω αυτό το βίντεο σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις επαφές σας στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορώ επίσης να δημοσιεύσετε την πρόσβαση σε όλα τα e-mail αλληλογραφία σας και αγγελιοφόρους που χρησιμοποιείτε.

Αν θέλετε να το αποτρέψετε, μεταφέρει το ποσό της 950€ στη διεύθυνση Bitcoin μου (αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό, γράψτε στο Google: “Αγοράστε Bitcoin”). Η διεύθυνση Bitcoin μου (BTC πορτοφόλι) είναι: 124zpsTJmT7wxMxyHrWy9UpaF8xTcGduSz

Μετά τη λήψη της πληρωμής, θα διαγράψω το βίντεο και δεν θα με ακούσετε ποτέ ξανά. Σας δίνω 50 ώρες (πάνω από 2 ημέρες) για να πληρώσετε. Έχω μια ειδοποίηση που σαρώνει την αλληλογραφία σας και ο χρονοδιακόπτης θα λειτουργήσει όταν δείτε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η υποβολή κάποιας καταγγελίας κάπου δεν έχει νόημα, διότι αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν μπορεί να παρακολουθηθεί όπως η διεύθυνση bitcoin μου.
Δεν κάνω λάθη. Εάν διαπιστώσω ότι έχετε μοιραστεί αυτό το μήνυμα με κάποιον άλλο, το βίντεο θα διανεμηθεί αμέσως.

Τις καλύτερες ευχές!».

 

Εάν το λάβετε απλά αγνοήστε το ή επικοινωνήστε ανώνυμα ή επώνυμα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να σας εξηγήσουν την συγκεκριμένη απάτη, η οποία τρομοκράτησε πολύ κόσμο τις τελευταίες ημέρες.

 

protothema.gr