Καταργούνται οι Αποκεντρωμένες Περιφερειακές Διοικήσεις

Στις περιφέρειες θα μεταφερθούν αρμοδιότητες του κράτους που σήμερα έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως είπε κατά την ομιλία του στην ΓΣ της ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Σήμερα αυτό που θέλω, κυρίως, να σας πω και θέλω να το κρατήσετε ως βασικό μήνυμα από την παρέμβασή μου, είναι ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Στη δική μου αντίληψη ο θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Είμαι αποφασισμένος στο νόμο τον οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουμε, να μεταφερθούν στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος. Αυτό εννοώ: ήλθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και, υπό τα χειροκροτήματα των αιρετών.

 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συζήτηση κρατά, τουλάχιστον από το 2017 όταν αντίστοιχη εξαγγελία είχε κάνει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η οποία, ωστόσο, ουδέποτε υλοποιήθηκε.

 

Τώρα, ο νέος υπουργός έχει την ευκαιρία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που έχει εξαγγείλει.

 

korinthia.net.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ