Κατασχέσεις σε βάρος πολιτών για οφειλές θα γίνονται από νοσοκομεία, Δήμους και Ταμεία

Η διαδικασία των κατασχέσεων διευκολύνεται σημαντικά, καθώς με διάταξη του ν. 4623/2019 ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, σπάει το φορολογικό απόρρητο και υποχρεώνεται η ΑΑΔΕ να παράσχει στους συγκεκριμένους δημόσιους φορείς όλα τα στοιχεία των οφειλετών, ώστε η κατάσχεση εισοδημάτων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων να είναι εύκολη υπόθεση.

 

Η ΑΑΔΕ υποχρεούται να διαβιβάζει εντός μηνός τα στοιχεία που θα ζητήσει ένας δημόσιος φορέας ή ακόμη και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει και το δημόσιο.

 

Παράδειγμα, για μια οφειλή προς ένα δημόσιο νοσοκομείο για νοσήλια, το νοσοκομείο θα μπορεί να ζητεί από την ΑΑΔΕ τα πλήρη στοχεία του οφειλέτη και να τα διεκδικεί με διάφορα μέτρα ή και με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για τους οφειλέτες προς τους Δήμους, από κλήσεις ή άλλους είδους οφειλών.     

 

Οδηγίες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δίνονται με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε2162/3-9-2019) η οποία απεστάλη πρόσφατα σε όλες τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. και στους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Με την εγκύκλιο γνωστοποιείται ότι με το άρθρο 108 του ν. 4623/2019 τροποποιήθηκε το άρθρο 17 του ν.4174/2013, ούτως ώστε να αίρεται το φορολογικό απόρρητο και στην περίπτωση που απαιτείται να εντοπιστούν πηγές αποπληρωμής των απαιτήσεων υπηρεσιών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης έναντι υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς αυτούς, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί για τη χορήγηση στους δημόσιους φορείς, όλων των στοιχείων των φορολογουμένων.

 

Ειδικότερα η διάταξη προβλέπει ότι «Από τον περιορισμό της παραγράφου 1, αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία τα πρόσωπα της παραγράφου 1 οφείλουν να τηρούν ως απόρρητα, για τις περιπτώσεις που αυτά αποκαλύπτονται σε υπηρεσίες των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος ή τα οποία επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, εξαιρούνται τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες μητρώου φορολογουμένων:

α) για τα φυσικά πρόσωπα: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όνομα, επώνυμο, όνομα και επώνυμο πατέρα, όνομα και επώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, πλήρη στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και

β) για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), επωνυμία, διακριτικός τίτλος, πλήρη στοιχεία διεύθυνσης της έδρας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)».

 

sofokleousin.grTο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
3 + 0 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.