ΚΙΑΤΟ: ΔΕΥΑΣ και Φιακάς διώκουν με αγωγή 12 κατοίκους του Διμηνιού - Ζητούν 200.000 απο τον καθένα!

Με προσωπική αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σικυωνίων (ΔΕΥΑΣ) Παναγιώτης Φιακάς στρέφεται κατά 12 κατοίκων του Άνω Διμηνιού, από τους οποίους ζητά 200.000 ευρώ από τον καθένα. Αιτία της αγωγής είναι το γεγονός, όπως υποστηρίζει, ότι οι κάτοικοι έπληξαν την προσωπικότητά του με όσα κατέθεσαν κατά την συζήτηση των κύριων ασφαλιστικών μέτρων, για την γνωστή υπόθεση της ποιότητας του νερού στο Άνω Διμηνιό.

 

 

Συγκεκριμένα ο κ. Φιακάς κατηγορεί τους κατοίκους ότι στην συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων είπαν μία σειρά «από ψευδή και συκοφαντικά γεγονότα, για το πρόσωπό μου και την Δημοτική Επιχείρηση τα οποία αποσκοπούσαν τόσο να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου, όσο και να παραπλανήσουν την Πρόεδρο του Δικαστηρίου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή. Στην συνέχεια ο κ. Φιακάς εξιστορεί τα γεγονότα σύμφωνα με τον ίδιο.

 

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

Ως πρώτη αιτία αναφέρεται το περιστατικό που είχε προκαλέσει πανελλήνια δημοσιότητα, με την νοσηλεία δύο παιδιών με γαστρεντερίτιδα, η οποία είχε αποδοθεί στο νερό. Ο κ. Φιακάς κατέθεσε εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης ιατροδικαστών, οι οποίες κατέληγαν ότι δεν έφταιγε το νερό. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πως αν όλα όσα λένε οι κάτοικοι για την ποιότητα του νερού, δεν είναι αληθή, τότε γιατί ο δήμος, καθ όλο αυτό το διάστημα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στην αγωγή του, κατέβαλλε «κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του δυσχερούς ζητήματος εξασφάλισης πόσιμου νερού για τους πολίτες του εν λόγω Δήμου», αλλά και γιατί ο δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη μιλώντας την επίμαχη περίοδο στα Μέσα Ενημέρωσης.  

 

Η δεύτερη βασική αιτία της αγωγής αφορά το γεγονός ότι οι κάτοικοι επέμειναν στα ασφαλιστικά μέτρα της 28ης Ιουλίου 2022, ενώ γνώριζαν (κατά τον κ. Φιακά) ότι το έργο της υδροδότησης του χωριού είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα (12 Ιουλίου 2022)! Είναι, ωστόσο,  απορίας άξιον γιατί το δικαστήριο δεν έλαβε υπ όψιν τα έγγραφα που πιστοποιούσαν (κατά τον κ. Φιακά) την παράδοση του έργου, αλλά συμφώνησε με τους κατοίκους και επικύρωσε τα ασφαλιστικά μέτρα.

 

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεχτεί κανείς ότι το έργο ήταν έτοιμο πριν την συζήτηση στα ασφαλιστικά μέτρα, οι κάτοικοι κατά την διάρκεια της συζήτησης των κύριων ασφαλιστικών μέτρων, κατέθεσαν φωτογραφίες, που είχαν –όπως υποστήριξαν- ληφθεί ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης και οι οποίες παρουσίαζαν νερό ακατάλληλο για πόση. Ο κ. Φιακάς, ωστόσο, στην αγωγή του υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες αυτές είναι κατασκευασμένες και κατατέθηκαν για να παραπλανήσουν το δικαστήριο, το οποίο, πάντως και πάλι συμφώνησε με τους κατοίκους.

 

Τρίτη αιτία είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ το νερό στο Διμηνιό είναι υγιεινό και εντός των νόμιμων προδιαγραφών, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι δεν είχαν διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ερώτημα, γιατί το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε όσα κατέθεσε η πλευρά της ΔΕΥΑΣ.

 

Πάντως, ο κ. Φιακάς παραδέχεται στην αγωγή του ότι αν και προσπάθησε να συμμορφωθεί στο περιεχόμενο της απόφασης των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί εντελώς, αφού το καλοκαίρι «σημειώθηκαν ελλείψεις στην υδροδότηση», οι οποίες «οφείλονταν σε ανωτέρα βία και δη στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της περιοχής από τουρίστες και παραθεριστές».

 

 

Σχολιάζοντας την αγωγή η πλευρά των εναγομένων εξέφρασε την απορία της για το γεγονός ότι την σχετική αγωγή κάνει προσωπικά ο κ. Φιακάς και όχι η ΔΕΥΑ Σικυωνίων. Αισθάνονται μάλιστα βέβαιοι πως η αγωγή θα καταπέσει, καθώς δεν έχει καμία βάση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι κάτοικοι να αντιδράσουν με ανταγωγή, στην περίπτωση που δικαιωθούν.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

 

Η υπόθεση αυτή, πάντως, δεν έχει μόνο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την αγωγή αυτή καθεαυτή –άλλωστε το αποτέλεσμα της θα κριθεί στο δικαστήριο.

 

Εξίσου ενδιαφέρον έχει η πολιτική διάσταση που έγκειται στο γεγονός πως μπορεί η αγωγή να φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προέδρου της Επιχείρησης Παναγιώτη Φιακά είναι, όμως, προφανές ότι έχει και την «άυλη» υπογραφή του ίδιου του δημάρχου. Γιατί μοιάζει απίθανο να πήρε ο κ. Φιακάς μία τέτοια πρωτοβουλία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές, χωρίς να το έχει συζητήσει πρώτα με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Άλλωστε, αν ο δήμαρχος Σικυωνίων διαφωνούσε θα έπρεπε ήδη να του είχε ζητήσει να αποσύρει την αγωγή ή να τον αντικαταστήσει από την θέση του.

 

Έχουμε δηλαδή το φαινόμενο ο ίδιος ο δήμαρχος ουσιαστικά να στρέφεται κατά των συνδημοτών του και μάλιστα για ένα γεγονός που αφορά την δημόσια υγεία. Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σταματόπουλος που είχε παραδεχτεί το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού και είχε αναλάβει την ευθύνη, όταν είχε προκύψει η νοσηλεία των δύο παιδιών.

 

Θα έχει, δε, ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Σικυωνίων, όταν –όπως είναι βέβαιο- τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ θα βρεθούν μπροστά στους διωκόμενους κατοίκους. 

 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία πρωτοφανή στα χρονικά στάση αυτοδιοικητικού, που αντί να επιλύει τα σοβαρά προβλήματα των δημοτών του (προβλήματα που έχουν επιπτώσεις και στην υγεία τους), στρέφεται εναντίον τους επειδή εκείνοι τα αναδεικνύουν.

 

Πηγή:korinthia.net.gr