Στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, αναμένεται η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη, στην οποία θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία από 130 χώρες.
Μεταξύ των πρωθυπουργών που θα βρίσκονται εκεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόντες θα είναι και οι Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με κάποιους από τους ηγέτες.
Στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισαν οι θύρες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ολοκληρώνοντας το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, ενώ ακολούθησε η τελετή σφραγίσματος του φέρετρου, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι προσήλθαν περισσότεροι από 250.000 πιστοί.
Επίσης έγινε γνωστό από την Αγία Έδρα, πως το Ραδιόφωνο και οι Ειδήσεις του Βατικανού, θα μεταδώσουν ζωντανά την κηδεία του Ποντίφικα «των φτωχών» σε 15 γλώσσες.
Στη Ρώμη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ώστε να παραστεί στην κηδεία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Ρώμη, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά τον ενδυματολογικό κώδικα, απαιτεί από τους άνδρες να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο του σακακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα παράσημα του Βατικανού, ενώ επιτρέπεται να φορούν λευκά πουκάμισα. Οι γυναίκες καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Με περιπολίες στον Τίβερη, drones, αστυνομικούς σε κάθε γωνιά και ελεύθερους σκοπευτές, η Ρώμη θα θυμίζει οχυρωμένη πόλη. Το στοίχημα των ιταλικών αρχών τεράστιο.
«Πιστεύω ότι η μηχανή ασφαλείας είναι έτοιμη», δήλωσε ο νομάρχης Ρώμης, Λαμπέρτο Τζανίνι.
Θα αναπτυχθούν στην πόλη, 8.000 αστυνομικοί, ενώ όλοι οι δρόμοι θα επιβλέπονται από το κέντρο ελέγχου.
«Η προσοχή θα είναι ύψιστη σε όλα τα σημεία της διαδρομής και όπως είναι φυσικό στα σημεία που είναι πιο ανοικτά, εκεί θα χρειαστεί ένα πιο προσεκτικό βλέμμα», τόνισε ο Τζιανπάολο Μονάστρα, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρώμης.
Οι διεθνείς παρουσίες
Πάνω από 130 αντιπροσωπείες χωρών, μεταξύ τους και 50 ηγέτες κρατών και 10 Βασιλείς θα βρίσκονται στο Βατικανό για την κηδεία. Μεταξύ των άλλων αρχηγών κρατών που θα παραστούν στην τελετή είναι ο Χαβιέρ Μιλέι, πρόεδρος της Αργεντινής, πατρίδας του εκλιπόντος ποντίφικα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον, θα συναντηθούμε με πολλούς από τους ξένους ηγέτες, που θέλουν να συναντηθούμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ηγέτες θα τοποθετηθούν στα δεξιά του διαμορφωμένου χώρου έξω από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και στα αριστερά οι Καρδινάλιοι.
Στη λειτουργία θα ακουστούν ύμνοι και προσευχές από Καρδινάλιους, ιερείς και επισκόπους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ θα χοροστατήσει ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, Πρωτοπρεσβύτερος του Κολεγίου των Καρδιναλίων.
Μετά το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει η νεκρική πομπή, που θα διανύσει απόσταση 6 χιλιομέτρων σε αργό βηματισμό για να μπορεί ο κόσμος να τον αποχαιρετίσει. Θα περάσει από εμβληματικά κτίρια της Ρώμης.
Στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, το φέρετρο θα υποδεχθούν με λευκό τριαντάφυλλο φτωχοί, μετανάστες, τρανς και 6 φυλακισμένοι, που πήραν ειδική άδεια. Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λιτός όπως εκείνος το είχε ζητήσει. Από μάρμαρο Λιγουρίας, από τη γη της καταγωγής των παππούδων του..
Από πάνω υπάρχει μια απλή επιγραφή «Φραγκίσκος», αλλά και ένα αντίγραφο του σταυρού που φορούσε και τον συνόδευε τα 12 χρόνια παποσύνης του. Ο τάφος θα είναι επισκέψιμος ήδη από το πρωί της Κυριακής.
Τεράστιο είναι και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για μια θέση στην τελετή, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 2.700 διαπιστεύσεις.
Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 2:00 μ.μ..