Κίνημα Αλλαγής: Την Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Την απόλυτη ικανοποίηση τους εκφράζουν στο Κίνημα Αλλαγής για την εξέλιξη των προσυνεδριακών διαδικασιών. Οι επιτελείς του νέου φορέα, αποτιμούν μάλιστα «με ιδιαίτερα θετικό τρόπο» την αύξηση των μελών του, κατά 35%. Όπως αναφέρουν, «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με δεδομένη την δυνατότητα μόνο ηλεκτρονικής εγγραφής, ο αριθμός των μελών του νέου φορέα αυξήθηκε από 96.000 που γράφτηκαν μέλη κατά την διαδικασία εκλογής επικεφαλής σε περίπου 130.000». Οι υποψηφιότητες για την εκλογή των 2000 συνέδρων έφτασαν περί τις 2770.

Ωστόσο η πορεία προς το συνέδριο κρύβει αγκάθια και εμπόδια. Όπως μεταδίδουν έμπειρα κομματικά στελέχη, στο μητρώο μελών παρατηρούνται αρκετά προβλήματα. Πάνω από 150 υποψήφιοι «δεν υπάρχουν πουθενά στις λίστες μελών ή εμφανίζονται να είναι υποψήφιοι σε άλλες περιοχές. Και, συνολικά πάνω από 500 υποψήφιοι εμφανίζονται με ελλιπή στοιχεία. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση καθώς ο υποψήφιος καλούνταν στην ηλεκτρονική του δήλωση να καταγράψει τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του. Τα θέματα αυτά τίθενται, προς επίλυση, στην επιτροπή Βγόντζα.

Πάντως, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως σημειώνουν οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, «ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία περισσότερες από 100 προσυνεδριακές διαδικασίες διαλόγου σε όλη την Ελλάδα» γεγονός που επίσης αποτιμάται θετικά.

 

Τα κείμενα για νέο Καταστατικό, τη νέα διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις έχουν ήδη αναρτηθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση για τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στο site του Κινήματος όλα τα κείμενα του προσυνεδριακού Διαλόγου. Όπως σημειώνεται τα κείμενα αυτά «είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και επεξεργασίας από τις αντίστοιχες επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη του φορέα αλλά και προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα φορείς και ειδικοί εμπειρογνώμονες». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκτός από τις κεντρικές πολιτικές συζητήσεις θα υπάρχουν Ειδικά Θεματικά εργαστήρια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, για Γυναίκες, για Νέους , για Ψηφιακή Εποχή κ.α
 

Κρίσιμη συνεδρίαση

Παρά την ικανοποίηση που εκφράζεται, υπάρχει προβληματισμός για το ύψος της συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής συνέδρων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Το γεγονός ότι τα μέλη του κόμματος αυξήθηκαν κατά 34 χιλιάδες μέσα σε λίγες μέρες, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τη συμμετοχή. Αν δεν κινηθεί στο ύψος που προσδοκούν οι επιτελείς της Χαρ.Τρικούπη και, σε κάθε περίπτωση, αν στις κάλπες προσέλθουν λιγότεροι από 50 χιλιάδες , τότε η διαδικασία δεν θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής.

Μετά το τεστ των εκλογών που πάντως δεν αφορά κάποια σκληρή μάχη αφού, όπως λέγεται, στους μισούς δήμους της χώρας, οι υποψήφιοι είναι όσοι και οι θέσεις, θα ακολουθήσει, τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκεί θα συζητηθούν μια σειρά από εκκρεμή οργανωτικά θέματα που προκαλούν εντάσεις. Ένα από αυτά είναι ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων. Αν θα εκλεγούν σε ποσοστό 50% ή αν θα αποτελέσουν προϊόν συμφωνίας των κομμάτων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής και των βασικών υποψηφίων. Από τις αποφάσεις αυτές –και εκεί στρέφεται το ενδιαφέρον- θα εξαρτηθεί και το μέλλον της σχέσης του Κινήματος Αλλαγής με τον Σταύρο Θεοδωράκη για την οποία το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται σενάρια επί σεναρίων.

 

Πηγή:Το Βήμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ