Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι μπορεί να λάβουν 700 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 αναμένεται να έχει πιστωθεί σε όλους τους δικαιούχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες η καταβολή των 700 ευρώ να έχει γίνει πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ.

Η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα για το 2019 που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφορά σε 700 ευρώ που θα δοθούν σε 250.000 οικογένειες, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς γίνεται η αίτηση

 

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα. Στόχος είναι η πλατφόρμα να κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στο koinonikomerisma.gr για να κάνουν την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα αφότου η πλατφόρμα ανοίξει.

 

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για ΑΦΜ και εισοδήματα «δείχνουν» ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τα 700 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που είναι επίσης δικαιούχοι.

 

Ωστόσο, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού όπου και θα καταβληθούν τα 700 ευρώ.

 

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι το δικαιούνται

 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα για το 2019 που θα είναι 700 ευρώ.

 

Αναλυτικά, οι τέσσερις κατηγορίες είναι:

 

  • Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 19.140 νοικοκυριά.

 

  • Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (πάνω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 163.778 νοικοκυριά.

 

  • Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά.

 

  • Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

 

Επιπλέον, θα πρέπει να πληρούνται και τα εξής κριτήρια:

 

  • Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

 

  • Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

 

  • Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

 

cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ