Κορινθία: Μειωμένη η παραγωγή για το "χρυσάφι" του Νομού

Μειωμένη ήταν η παραγωγή στο ορεινά και στα ημιορεινά της Κορινθίας, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν τον Μάιο, όταν καταγράφηκε μία απρόβλεπτη άνοδος της θερμοκρασίας...

 

Στο Σοφικό Κορινθίας, που φημίζεται για την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγει από την ποικιλία Μανάκι, η χρονιά ήταν ποιοτικά καλή, όμως εμφανώς χειρότερη ποσοτικά. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Κλέττας, από την περιοχή, «ποιοτικά πάντα είμαστε καλά. Φέτος όμως είχαμε μία σημαντική μείωση που σε κάποιες περιοχές έφτασε και το 50%. Η αγορά δείχνει θετική και η τιμή κυμαίνεται από 4,20 έως 4,30 ευρώ/κιλό, την ώρα που πέρυσι μόλις που άγγιζε τα 3 ευρώ. Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη νερού και η ανομβρία».

 

Ενδιαφέρον είχαν και οι απόψεις του παραγωγού και διοκτήτη ελαιοτριβείου Κώστα Βλάσση, που τόνισε ότι: «εάν δεν είχαμε πάθει τη ζημιά πάνω στην ανθοφορία τον Μάη, θα μιλούσαμε για πολύ καλή χρονιά, αλλά τώρα μετράμε μέχρι 70% μείωση της παραγωγής, ενώ η τιμή έφτασε και τα 4,30 ευρώ/κιλό».

 

Το Σοφικό παράγει 200-250 τόνους, αφού, όπως αναφέρει ο ίδιος, «κάποτε είχε 2.000 κατοίκους και τώρα μετρά μόλις 800. Πολλές ελιές είναι παρατημένες. Η αύξηση του κόστους καλλιέργειας είναι απαγορευτική για πολλούς. Για παράδειγμα εγώ, πέρυσι, που είχα 1.000 δέντρα, πήγα και έριξα κοπριά»