Κόρινθος: Ενός λεπτού... πληγή!

Τους ασυνείδητους οδηγούς, που καταλαμβάνουν παράνομα τις θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, αλλά και όσους σταθμεύουν -έστω και για ένα λεπτό- αποκλείοντας τις ράμπες πρόσβασης στα πεζοδρόμια, είχε ως κύριο θέμα και στόχο η κοινή δράση του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας, με την υποστήριξη του Τμήματος Τροχαίας Κορίνθου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022...

 

Με τη συγκεκριμένη δράση άνοιξε και το τριήμερο εκδηλώσεων του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας, για την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, το οποίο θα κλείσει με τη συμμετοχή δεκάδων μελών του από την Κορινθία στην Παμπελοποννησιακή εκδήλωση, που διοργανώνει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο Ναύπλιο, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου.

 

Παρόντες στη δράση του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας, το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, ήταν μέλη της διοίκησης του Σωματείου προεξάρχοντος το Προέδρου, Βασίλη Σπανού, αλλά και σημαντικό μέρος του δυναμικού του Τμήματος Τροχαίας Κορίνθου, προεξαρχούσης της Διοικήτριας Αστυνόμου Β’, Κας Αγλαΐας Τσίτου.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκε, από τα μέλη του Σωματείου, ενημερωτικό υλικό στους διερχομένους οδηγούς και πεζούς, με στόχο της ευαισθητοποίηση όλων στην κατεύθυνση του σεβασμού των αναφαίρετων Ανθρωπίνων, Συνταγματικών και Νομίμων Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία για απρόσκοπτη κίνηση και πρόσβαση με στόχο τη βελτίωση των καθημερινών όρων διαβίωσής τους.

 

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας, Βασίλης Σπανός, τόνισε μεταξύ άλλων αυτήν ακριβώς, «την υποχρέωση σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και όχι μόνο, δεδομένου ότι ο αποκλεισμός των ραμπών πρόσβασης στα πεζοδρόμια πλήττει και τους υγιείς συμπολίτες μας, όπως οι γονείς με παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, των οποίων εμποδίζεται η κίνηση με τα καρότσια των ανηλίκων, αλλά και αρκετών ανθρώπων της προχωρημένης ηλικίας».

 

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Κορίνθου, Αγλαΐα Τσίτου υπενθύμισε τον παράνομο και τιμωρούμενο από το Νόμο, χαρακτήρα των πράξεων κατάληψης των συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ ή του αποκλεισμού των ραμπών πρόσβασης και υπογράμμισε ότι η Τροχαία Κορίνθου «στέκεται και θα στέκεται πάντα αμείλικτη απέναντι στους παραβάτες, όπως ορίζει ο Νόμος, επεμβαίνοντας άμεσα σε κάθε περίπτωση τροχονομικής παράβασης».

 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, το έλλειμμα θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, που παρατηρείται στο σύνολο των Δήμων του νομού Κορινθίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας, η μοναδική πόλη της Κορινθίας, η οποία έχει ορίσει θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, είναι η πόλη της Κορίνθου, όπου ακόμη όμως, και εκεί παρατηρείται σημαντική έλλειψη, δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει το ποσοστό των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε 5% επί του συνόλου των παρόδιων θέσεων στάθμευσης, αλλά η πόλη διαθέτει ποσοστό κάτω του 0,8% (!), ενώ η παρούσα Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει το νόμο ορίζοντας και νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Παράλληλα, ουδείς από τους υπόλοιπους Δήμους της Κορινθίας διαθέτει θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στην περιοχή του, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας…