Κοροναϊός – H ιστορία επαναλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη – Σοκάρουν οι προβλέψεις για 1.000 θανάτους το μήνα

Ο εφιάλτης της πανδημίας έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, ενώ μέρα με την ημέρα πληθαίνουν και οι θάνατοι.

 

 
H ιστορία επαναλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη
 

Χτες από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ φάνηκε σαν να επαναλαμβανόταν η ιστορία, καθώς η Θεσσαλονίκη προσπέρασε σε κρούσματα την Αθήνα, θυμίζοντας μας τον περσινό Δεκέμβριο όταν ξεκινούσε ο εφιάλτης για την Βόρεια Ελλάδα.

 

Την ίδια ώρα, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο κρούσματα της «Δέλτα plus», της υποπαραλλαγής δηλαδή

της μετάλλαξης «Δέλτα».

 

Εντοπίστηκαν δύο στελέχη Δέλτα plus

 

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και όλα αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Δύο εκ των στελεχών αυτών, αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.

 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, με ρεκόρ πενταμήνου και στους θανάτους.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 63 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες λόγω κοροναϊού ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών που η Ελλάδα είχε να «δει» εδώ και πέντε μήνες. Τόσο πολλοί θάνατοι -63 στον αριθμό- είχαν καταγραφεί ξανά στη χώρα στις 18 Μαΐου 2021.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις

 

Οι εκτιμήσεις πάντως για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων είναι εφιαλτικές, με ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμη και για 1.000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

Για την Δέλτα plus

 

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους

επιστήμονες

 

.

«Ακόμα και την ίδια μέρα τα εμβόλια για γρίπη & κοροναϊό»

 

Απαντώντας σχετικά με το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κοροναϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή».

 

«Η 3η δόση επιβάλλεται για όλους για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης»

 

«Η 3η δόση δεν είναι υποχρεωτική, επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα που δυνητικά δεν απάντησαν σωστά, και αυτοί είναι οι ανοσοποιημένοι και οι άνω των 80 ετών, ενώ είναι αναμνηστική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού στους άνω των 60. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν, επιβάλλεται για όλους η 3η δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης», εξήγησε ο ίδιος.

 

Πρόβλεψη για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

 

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

 

Δύσκολη κατάσταση στη Β. Ελλάδα

 

«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε ο ίδιος σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown.

 

«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.

 

Απαντώντας, τέλος, στο αν η φυσική ανοσία είναι πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρει το εμβόλιο για τον κοροναϊό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι  «Η φυσική ανοσία φτιάχνει διαφορετικά και περισσότερα αντισώματα εναντίον του ιού, αλλά το πόσο διαρκεί εξαρτάται από το ιικό φορτίο που έλαβε ο άνθρωπος όταν αρρώστησε, και διάφορους άλλους παράγοντες. Με το εμβόλιο έχουμε συγκεκριμένη ανοσία. Έχει αποδειχτεί ότι είναι παραπλήσια η ανοσία από το εμβόλιο και συγκεκριμένη, ενώ από τη φυσική ανοσία υπάρχουν διαφορές στη διάρκειά της».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ