Κορονοϊός: Ανοίγει το λιανεμπόριο την Δευτέρα – Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Κι ενώ ο κορονοϊός… πιέζει ασφυκτικά την χώρα, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, 31.03.2021, η προγραμματισμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας από τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά, κάτι που από νωρίς έδειχνε και ότι έρχονταν νέα μέτρα.

 

Όπερ και εγένετο, με το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο να «ανοίγουν», αλλά με αυστηρότατους κανόνες.

 

Νωρίτερα συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών που έβαλε στο τραπέζι όλα τα δεδομένα για την πολυπόθητη -τόσο από πλευράς κοινωνίας, όσο και οικονομίας- χαλάρωση του lockdown, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και το λιανεμπόριο να βρίσκεται από νωρίς στο προσκήνιο.

 

Η ενημέρωση έγινε την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 3.616 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με την Αθήνα να καταγράφει 1.706 ενώ λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης των ειδικών, μετατέθηκε κατά μία ώρα αργότερα και συγκεκριμένα για τις 19.00, ωστόσο η παράταση πήρε… και νέα παράταση.

 

Τελικά η ενημέρωση ξεκίνησε στις 19.40, με τον Βασίλη Κικίλια να παίρνει πρώτος τον λόγο και να αναφέρεται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας ειδική μνεία στην Θεσσαλονίκη «που μας ανησυχεί» κι αποκαλύπτοντας πως ζήτησε από τον Νίκο Χαρδαλιά να μεταβεί στην συμπρωτεύουσα.

 

Κικίλιας: «Προσοχή»

 

«Να αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες», είπε ακόμη ο υπουργός, ζητώντας κάτι «απλό και δύσκολο: Προσοχή. Όπου κι αν πάτε, όπου κι αν κινηθείτε, με μάσκα. Αυτές τις λίγες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Σας ζητώ για μία ακόμη φορά να προστατευτείτε και να προστατεύσετε τους γύρω σας. Κι εννοώ και τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου», είπε επιπλέον.

 

Και συνέχισε: «Ανακοινώνω σήμερα την μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο covid only. Με στόχο στις 07.04 το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά να αναπτύξει ως 180 κλίνες Covid».

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως οι εμβολιασμοί -1η και 2η δόση- έχουν ξεπεράσει το 1.600.000, ενώ μόνο τον Απρίλιο ο στόχος είναι να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότεροι.

 

Ανοίγουν τα μαγαζιά – Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

 

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

 

Είπε ξεκινώντας: «Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτυ.

 

Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση».

 

Και ακολούθως ανακοίνωσε:

 

  • Επιτρέπεται από την Δευτέρα 05.04.2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών, με χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως 3 ώρες συνολικά την ημέρα. Θα επιτρέπεται η πώληση θα γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού, αλλά και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) πάλι με ραντεβού.
  • Από το Σάββατο 03.04.2021 και μόνο για τα σαββατοκύριακα, θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε ειδικά στο δεύτερο αυτό μέτρο και τόνισε… με κάθε τρόπο πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο αν διαπιστωθεί κατάχρησή του από τους πολίτες, ή χρήση του μέτρου για άλλους λόγους πέραν της άσκησης.

 

Όσον αφορά στα σχολεία, στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις στα σχολεία να ανοίξουν στις 12 Απριλίου. Για τα self test, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι θα αρχίσει η διαθεσιμότητά τους από την επόμενη εβδομάδα.