Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους

Στην «σκιά» των 6.700 νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που δείχνει ότι είναι σφοδρό.

 

Σκληραίνει το «μπλόκο» από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου για τους πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, παρά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λύση ενός καθολικού lockdown, καθώς φέτος υπάρχει το βασικό όπλο κατά της Covid-19, το εμβόλιο, ωστόσο σκληραίνει τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και εντείνει την προσπάθεια πειθούς.

 

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως είχαμε πριν, συνεπώς θα επεκτείνουμε την καμπάνια του εμβολιασμού με αποστολή sms σε ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και με spots στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε ο υπ. Υγείας κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τονίζοντας πως οι νέες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

 

 

«Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας μας αναγκάζει σε νέους περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και πρέπει να τους προστατέψουμε», τόνισε.

 

Τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους

 

Έτσι, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν νέα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα:

 

  • Υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή rapid τεστ) την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος.
  •  
  • Αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες). Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
  •  

Παράλληλα ο υπ. Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

 

Ενημέρωσε δε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και τις επιχειρήσεις να κλείνουν για 15 μέρες. Παράλληλα εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ