Κορονοϊός: Διευκρινίσεις για την διασπορά και την υπερμετάδοση στα σούπερ μάρκετ – Τι ισχύει

Όλα όσα ειπώθηκαν για τα σούπερ μάρκετ στην ενημέρωση της Παρασκευής. Τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Γιατί η Θεσσαλονίκη “βράζει” από τα κρούσματα.

 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η βρετανική έρευνα η οποία κάνει λόγο πως τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες για να μεταδοθεί ο κορονοϊός.

Για το θέμα ρωτήθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος εξήγησε πως «αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace στα κινητά βρήκαν ότι το 20% φυσικά είχε πάει σούπερ μάρκετ το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο, το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά».

 

Παράλληλα πρόσθεσε πως “σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν νοικοκυριό. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πως μεταφράζουμε τις μελέτες και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία».

Στην έρευνα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς που ξεκαθάρισε πως “καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές».

 

Υπάρχει τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθειας και τις προσωπικές μας θυσίες, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου , κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

 

«Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες όπως θα είναι και η επόμενη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλό».

Τα δεδομένα που έχουμε από αναλύσεις ανά εβδομάδα, δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και την Β. Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις.

Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι στην Ευρώπη τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά και στο κακό νέο ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα είναι να κάνουμε ότι πρέπει ο καθένας ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο». Επικαλέστηκε τον διευθυντή του ΠΟΥ, ότι αν η χρήση της μάσκας φτάσεις στο 95% του πληθυσμού. Ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

 

«Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά lockdown της Β. Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης εξέπληξε τους επιστήμονες και ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν. Όπως είπε έχουν εξεταστεί αρκετοί λόγοι γατί συνέβη αυτό. Αναφέρθηκε σε πάρτι, συναθροίσεις, εκδηλώσεις μεταμεσονύκτιες ώρες , τελετές χωρίς χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι υπήρξαν διαφορετικό λόγοι και βέβαια δυσκόλεψε την κατάσταση και η μείωση της θερμοκρασίας.

 

Τόνισε ότι η χαλαρή συμπεριφορά έστω και λίγων εν μέσω lockdown, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στην συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι από αρχές Οκτωβρίου οι επιστήμονες περίμεναν «ραγδαία αύξηση της μετάδοσης του ιού προς το τέλος Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς το χρονικό σημείο εξάπλωσης της επιδημίας

«Η αλήθεια είναι ότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, σύμφωνα και με την εμπειρία του πρώτου κύματος» είπε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Καθημερινά, πρόσθεσε γίνεται προσπάθειες αύξησης των τεστ που διενεργούνται, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση των συμπτωματικών κρουσμάτων που μπορεί να συνεχίσουν την διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται σε περιοχές με υψηλό φορτίο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt. Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερ-πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερ-μετάδοσης που βίωσε προς τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, παραμένει η αναστροφή των ρόλων, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 με 39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετική επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, κάτι που καταδεικνύει ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύων.

 

«Κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή είπε ο καθηγητής, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Υπογράμμισε ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα την δομή της ελληνικής οικογένειας, δηλαδή πέρασε αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20 και 30 στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Ελαχιστοποιείστε τις επαφές με τους ηλικιωμένους των οικογενειών σας, είπε ο καθηγητής.

 

Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε υπομονή διότι το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα και όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί και σε άλλες λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

 

Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από την νέα αυτή λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι. Επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Μην γελιόμαστε, οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ένα πραγματικά πόλεμο και αν υπήρχαν σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι»

 

Η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερομένη στα εμβόλια τόνισε ότι η ασφάλεια τους αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Αναφέρθηκε στις τεχνολογίες των πρώτων εμβολίων που θα φτάσουν για την νόσο covid-19 και είπε ότι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στην μάχη άλλων ιογενών λοιμώξεων αλλά και για την παρασκευή εμβολίου έναντι του καρκίνου. «Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα των κλινικών δοκιμών φαίνεται ότι τα εμβόλια αυτά έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και προκαλούν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων».

Ο μαζικός εμβολιασμός, πρόσθεσε, αποτελεί την μόνη λύση για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης τους επόμενους μήνες.

Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την υπομονή μας και την ψυχραιμία μας και να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η επιδημία μας δείχνει τα δόντια της και μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό», κατέληξε.