Κορονοϊός: Πλαφόν στα sms & Κλείσιμο διοδίων – Τα 10 νέα μέτρα της κυβέρνησης

Ζήτημα χρόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, να ανακοινωθούν αυστηρότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει Πάσχα και, στο πλαίσιο της ήδη εφαρμοσμένης ρύθμισης για απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

 

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδείκνυται εφησυχασμός, ζητά τη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα που έχουν παρθεί και προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λήψη νέας δέσμης μέτρων, λόγω πανδημίας του νέου κορονοϊού.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο κύμα περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασπορά του νέου κορονοϊού.

 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα εξής 10 νέα μέτρα:

 

1. Αύξηση προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις (Υπενθυμίζουμε ότι, μέχρι σήμερα, για άσκοπες μετακινήσεις προβλέπεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.)

 

2. Νέο όριο συναθροίσεων κάτω των 10 ατόμων

 

3. Αποκλεισμό δημόσιων χώρων

 

4. Ειδική βεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους

 

5. Πλαφόν έως 2 SMS τη μέρα στο 13033

 

6. Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων

 

7. Αύξηση της αστυνόμευσης σε λιμάνια, εθνικές οδούς και στάσεις λεωφορείων

 

8. Κλείσιμο των διοδίων

 

9. Μετακίνηση εκτός δήμου άπαξ με βεβαίωση κατοικίας

 

10. Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες Μητροπόλεων.

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε σενάρια καταστροφής.

 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

 

«Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο μέγεθος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας και παραδείγματα των δεινών που περνούν άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο υπογράμμισε πως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.

 

Ενδεικτική του γεγονότος ότι η απόφαση για νέα μέτρα έχει ήδη ληφθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο πολίτης θα «μπορεί να βγαίνει μία – δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός».

 

«Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας για τη διασπορά του νέου κοροναϊού, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στη θριαμβολογία και στον εφησυχασμό.

 

«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα… Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος.

 

tanea.gr