Κορονοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου – Κανένας φόβος για τον «συνδυασμό» με τα εμβόλια της γρίπης

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 27.09.2021, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας.

 

Ζωντανά ενημερώνουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

 

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 2.130 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 426 και την Θεσσαλονίκη 325 (σ.σ. δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων εδώ).

 

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην τρίτη δόση του εμβολίου που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, σημειώνοντας πως κατά βάση θα χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα της Pfizer.

 

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

 

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

 

Ποιοι δεν κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

 

Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

 

Στον ιό της γρίπης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου, που τόνισε την αναγκαιότητα εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

 

Ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.

 

Ασφαλής ο εμβολιασμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία – Καθησυχαστική η Θεοδωρίδου για τη γονιμότητα

 

Σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας των γυναικών σε σχέση με τον εμβολιασμό τους στην αναπαραγωγική περίοδο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και το ίδιο ισχύει για την κύηση και τη γαλουχία. Οι μελέτες έχουν αυξηθεί και υποστηρίζουν την ασφάλεια των εμβολίων.

 

«Τα MrNA εμβόλια δεν περνάνε στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Αντίθετα τα αντισώματα μεταβιβάζονται στο παιδί και το προστατεύουν», τόνισε.

 

 

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου απευθύνθηκε στους γονείς που φοβούνται για τη γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα ή τις μονάδες. «Οι φόβοι για τη γονιμότητα δεν έχει επιστημονική υπόσταση», είπε και συμπλήρωσε: «Το εμβόλιο δεν μπορεί να μεταβάλει την καταπληκτική πορεία της εξέλιξης της ζωής».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ