Κορονοϊός: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 13 πολίτες που "έσπασαν" την καραντίνα

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς σε πολίτες που δεν αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα με την πανδημία του κορονοϊού και "έσπασαν" την καραντίνα τους.

 

Την παραβίαση της καραντίνας από 13 πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν λόγω άφιξης τους από το εξωτερικό και την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε εκτός των άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας παράλληλα τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους αύριο, πρώτη μέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 

Ειδικότερα, όπως είπε ο υφυπουργός, από σήμερα το βράδυ είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα forma.gov.gr, για τη συμπλήρωση των αδειών κυκλοφορίας. Οι εργαζόμενοι, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αύριο θα μεταβούν στην εργασία τους με υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αποχωρήσουν με σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μόνο.

Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις της καραντίνας που εντοπίστηκαν από ελέγχους της αστυνομίας, τονίζοντας:

 

«Σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα -και θέλω να σταθώ σε αυτό- 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς από διάφορους προορισμούς. Από το σύνολο των 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις»

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε την έκκληση του προς όλους σχετικά με τον κορονοϊό.

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία και έξω στην κοινωνία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».

 

Και πυροσβέστες στους ελέγχους για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

 

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε πρώτη φάση μέχρι τις 6 Απριλίου, αλλά αν η κατάσταση το επιβάλει θα παραταθεί.

 

Στον γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, προβλέπεται η συγκρότηση ειδικών ομάδων ελέγχου, για την εφαρμογή του μέτρου και την βεβαίωση παραβάσεων.

 

Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.

 

Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο επιστρατεύτηκε από το Υπουργείο και η Πυροσβεστική. Παράλληλα με τις ομάδες των αστυνομικών, κλιμάκια πυροσβεστών, σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις, θα επιτηρούν πλατείες, πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους και σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται άτομα να κυκλοφορούν άσκοπα και χωρίς άδεια, θα ενημερώνουν την αστυνομία και την άμεση επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ και των άλλων προβλεπόμενων κυρώσεων.

 

iefimerida.gr 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ