Κώστας Κόλλιας: «Θα διευθετηθεί το θέμα της μη πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας»

Έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις του σχετικά με το θέμα της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης 2023 για την κορινθιακή σταφίδα, ο Κώστας Κόλλιας, Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας, σε σχετική ανάρτησή του, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το λόγο που εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές σε κάποιους δικαιούχους παραγωγούς.

 

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Κόλλιας, η μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, μέχρι και αυτή τη στιγμή, σε ορισμένους παραγωγούς, οφείλεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, στην έλλειψη ενημέρωσης του συστήματος από τον ΕΛΓΑ.

 

Στην επίμαχη ανάρτησή του, ο Βουλευτή Κορινθίας αναφέρει τα εξής:

 

«Αμέσως μετά τις διαμαρτυρίες που δέχτηκα απο παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, επικοινώνησα με το γραφείο του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας εξηγήσεις για την μη καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε αρκετούς δικαιούχους παραγωγούς.

 

 

Με ενημέρωσαν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μη καταβολή οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης του συστήματος απο τον ΕΛΓΑ για τα ποσοστά την ζημιών που απαλλάσσουν τον παραγωγό από την υποχρέωση να παραδώσει την αντίστοιχη με τη ζημιά ποσότητα.

 

Το θέμα έθεσα σήμερα και στην συνάντηση που είχα με την επόπτη του ΕΛΓΑ στη Κορινθία κα, Α. Πανταζοπούλου, η οποία, ως επικεφαλής κλιμακίου γεωπόνων, επισκέφτηκε τον νομό μας. Την ενημέρωσα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κορινθιακή σταφίδα και της ζήτησα να ενημερωθεί πάραυτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ποσοστά των ζημιών.

 

Με διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα για την διευθέτηση του θέματος.

 

Στην ίδια συνάντηση και παρουσία του εκπροσώπου του αγροτικού τομέα του Δήμου Σικυωνίων, κ. Α. Τυρλή, συζητήθηκε και το θέμα της διαφαινόμενης ακαρπίας στις καλλιέργειες βερυκόκων. Ένα σοβαρότατο θέμα, την λύση του οποίου θα διεκδικησουμε μέσω των ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης.

 

 

Παραμένω σταθερά στο πλευρό των παραγωγών μας.

 

Θα επανέλθω».

 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τις 4 έως τις 13 Απριλίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε συνδεδεμένες ενισχύσεις φυτικής παραγωγής της περιόδου 2022, ύψους 296 εκατ. ευρώ σε 225.000 παραγωγούς.