Κώστας Λογοθέτης: Τα μέτρα που πρότεινε για τη στήριξη επιχειρήσεων και δημοτών

Μια ολοκληρωμενη πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Με τους Πολίτες Μπροστά", Κώστας Λογοθέτης, στο πλαίσιο του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που διεξήχθη την Τετάρτη 1 Απριλίου και αφορούσε στα υποστηρικτικά μέτρα αντιμετώπισης και αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού καθώς και περιορισμού των συνεπειών του στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων...

 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κώστας Λογοθέτης, στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία: Στην ανάγκη στήριξης του Δήμου από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε ο Δήμος με τη σειρά του να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους δημότες με περισσότερους τρόπους, αλλά και στην "ευκαιρία" που παρουσιάζεται μέσα από αυτή την ιστορία του κορονοϊου, για να διαμορφωθούν δομές που θα εξυπηρετούν το Δήμο και τους Δημότες ακόμα μετά το πέρας της πανδημίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ειδικό χρηματοδοτικό ταμείο, προκειμένου να στηριχθεί τόσο ο Δήμος, όσο και τα Νομικά του πρόσωπα όπως η ΔΕΥΑΛ και το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. "Είναι αναγκαίο να δοθούν χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση, τα οποία θα αναπληρώνουν τις δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου", τόνισε ο Κώστας Λογοθέτης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του και συμπλήρωσε ότι "Πρέπει να δεσμεύσουμε την κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, ενώ ταυτόχρονα, ο Δήμος να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ". Τέλος, ανέφερε ότι "Κάθε τρίμηνο, ο Δήμος έχει υποχρέωση να κάνει εγκρίσεις τριμηνιαίων εσόδων. Για αυτό το σκοπό, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Εφόσον η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να καταργηθούν τα τέλη για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν, είναι λογικό, να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στο κομμάτι αυτό. Θα πρέπει λοιπόν, το Παρατηρητήριο, να δείξει την απαιτούμενη ελαστικότητα και να μην επιβάλει "ποινές" στο Δήμο, εφόσον υπάρχουν αποκλείσεις".

 

Αναφορικά με τους Δημότες και τις επιχειρήσεις, ο Κώστας Λογοθέτης, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμφώνου κοινωνικής αλληλεγγύης ανάμεσα στο Δήμο και τους Δημότες, το οποίο θα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 

- Τη δημιουργία πλατφόρμας εθελοντών, που σε συνεργασία με το Δήμο θα μπορούν να δηλώνουν ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν όπου τους ζητηθεί.

- Τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού για τον κορονοϊό, όπου επιχειρηματίες και δημότες θα μπορούν να καταθέττουν χρήματα

- Τη μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες από 20 έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση

- Τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για τη στήριξη δημοτών που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Στη γραμμή αυτή, να υπάρχει η δυνατότητα και ψυχολογικής υποστήριξης.

 

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.