Μεσόγειος, Κύπρος, Τουρκία, υδρογονάνθρακες, προκλήσεις, ΗΠΑ

Κυπριακή ΑΟΖ: Αναχώρησε από τη Σούδα και το USNS Carson City

Κορυφώνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ της Exxon Mobil και της Τουρκίας, με φόντο τις έρευνες του Αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Exxon Mobil, σε Κοινοπραξία με την Qatar Petroleum έχει ήδη (από τον Απρίλιο του 2017) υπογράψει σύμβαση με την Κύπρο, ώστε να διεξάγει έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το πρώιμο στάδιο αυτών των ερευνών ξεκινούν εντός των επομένων ημερών…

 

Του Γιάννη Κ. Ηλιάδη

 

Ήδη, ειδικά ερευνητικά σκάφη, εξοπλισμένα με ειδικά υποβρύχια ρομπότ, κατευθύνονται ήδη προς το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Τουρκίας (με λίγα λόγια, ο Ερντογάν) πληροφορήθηκε πως ήδη, ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil πέρασαν από το Γιβραλτάρ και κατευθύνονται προς την Ανατολική Μεσόγειο και το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Αυτός είναι προφανώς ο λόγος, που ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε μόλις χθες, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ότι «ο προγραμματισμός μας αφορά στη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών για τις περιβαλλοντικές μελέτες και στη συνέχεια, η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

 

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αναρτούσε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή…

 

Σήμερα το πρωί όμως, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε από την πλευρά του, ότι η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή!

 

Φυσικά ούτε και αυτό είναι τυχαίο, όπως τυχαίες δεν είναι και οι δηλώσεις για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, που έκανε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αυτοαποκαλούμενο “πρωθυπουργό” των κατεχόμενων της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους και οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την Άγκυρα. Τέλος, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση λύσης και δημιουργίας κοινού κράτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων. «Εκτός από αυτό, τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα έχουν την κατάλληλη απάντηση» υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιθανολογούν ότι η Τουρκία θα εξαντλήσει κάθε όριο φραστικών επιθέσεων και απειλών, αλλά όταν έλθει η κρίσιμη στιγμή θα βρει έναν τρόπο να “γυρίσει” όλα τα επιχειρήματά της, κάνοντας μια “υπερήφανη κωλοτούμπα” μπροστά στη σημαντική δύναμη πυρός που έχει μετακινήσει η Αμερική στην ανατολική Μεσόγειο. Κρισιμότερα διαστήματα για τις εξελίξεις θεωρούνται η περίοδος Μαρτίου Απριλίου και στη συνέχεια, αυτή του Οκτωβρίου 2018. Ίδωμεν…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ