Λαογραφικό Περαχώρας: Μέσα από τα μάτια των δασκάλων (Εικόνες)

Οι μαθητές των Στ’ Τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου στα πλαίσια του Προγράμματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ταξίδεψαν σε μια ιστορική διαδρομή 200 ετών με κιβωτό το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας.
 
 
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση και πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Δήμου από την Μεταβυζαντινή μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
 
Αντιλήφθηκαν την παραδοσιακή φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας μέσα από μια περιήγηση στα 650 εκθέματα του Μουσείου και τη συμμετοχή τους σε 3 δράσεις βιωματικής προσέγγισης.
 
Αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους αλλά και με το διαδραστικό έκθεμα της σκάφης που τους έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία πλυσίματος των ρούχων.
 
 
Μέσα από το έκθεμα της μηχανής του σιταριού, ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε για τις ανάγκες καθαρισμού του σιταριού μετά από το θέρισμα.
 
 
Εθελόντριες του Μουσείου παρουσίασαν στους μαθητές τη διαδικασία ζυμώματος του ψωμιού με τον παραδοσιακό τρόπο και έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να εμπλακούν σ’ αυτή.
 
 
Στο τέλος, προσφέρθηκε ως δώρο στους μαθητές το βιβλίο του Νικόλαου Γεωργίου "Η Μάχη της Περαχώρας", καθώς επίσης και το χειροποίητο ζυμωτό ψωμί.
 
 
Από το ταξίδι μας αυτό πίσω στο χρόνο αποκομίσαμε μοναδικές εμπειρίες και αισθανθήκαμε τη ζεστασιά ενός παλιού σπιτικού. Σας ευχαριστούμε πολύ και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για περισσότερες δράσεις!
 
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
 
Ευαγγελία Δόσχορη
Αγγελική Κατσαντώνη
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ