Το λάθος που κάνουμε με τη ντομάτα και χάνει την αντικαρκινική της δράση

Μια από τις αγαπημένες τροφές του καλοκαιριού στην Ελλάδα είναι φυσικά οι κατακόκκινες και πεντανόστιμες ντομάτες μας, τις οποίες μπορούμε εύκολα να απολαύσουμε σε σαλάτες, σάλτσες, καθώς και διάφορες αγαπημένες συνταγές όπως είναι τα γεμιστά. Εξάλλου, όπως αναφέρει το «Healthstat.gr», η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται και από τις κορυφαίες στον κόσμο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ντομάτα.

 

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της ντομάτας είναι και η αντικαρκινική της δράση, λόγω του λυκοπενίου. Όμως το πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, στις ΗΠΑ, με νέα έρευνα που δημοσίευσε στο Molecular Nutrition & Food Research, ανατρέπει όσα ξέραμε για τη ντομάτα.

 

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι όταν η ντομάτα συνδυάζεται με κρέας, δηλαδή λυκοπένιο με σίδηρο εξουδετερώνεται η αντικαρκινική της δράση.

 

Η επιστημονική ομάδα έδωσε ντοματοχυμό σε φοιτητές και συμπληρώματα σιδήρου και μετά από εξετάσεις αίματος είδε ότι οι ποσότητες του λυκοπενίου είχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

 

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούνταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας.

 

Έξι μέρη του σώματος στα οποία κάνει καλό το λυκοπένιο

 

Ανοσοποιητικό σύστημα

 

Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό, άρα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να κάνουν κακό στο ανοσοποιητικό. Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες, μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο στομάχι, στον πνεύμονα ή τον προστάτη. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του μαστού, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγά και του τραχήλου της μήτρας.

 

Καρδιά

 

Το λυκοπένιο μπορεί επίσης συντελέσει σε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου. Βέβαια και άλλα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας, ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, όπως τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες Β και Ε.

 

Μάτια

 

Οι ντομάτες περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που συντελούν στην προστασία των ματιών από το μπλε φως των ψηφιακών οθονών, ενώ ανακουφίζουν και από την οπτική κούραση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας των ματιών και έναντι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.

 

Πνεύμονες

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορεί να κάνουν καλό στα άτομα με άσθμα, ενώ μπορεί να προλαμβάνουν και το εμφύσημα. Η δράση αυτή αποδίδεται στο λυκοπένιο, τη λουτεΐνη, τη ζεαξανθίνη, μεταξύ των άλλων αντιοξειδωτικών που περιέχει, καθώς καταπολεμούν τις επιβλαβείς ουσίες του καπνού.

 

Αιμοφόρα αγγεία

 

Όσες περισσότερες ντομάτες τρώει κανείς στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αμβλύνουν τη φλεγμονή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη χοληστερόλη και λειτουργούν ως φυσικό αντιπηκτικό του αίματος.

 

Στοματική κοιλότητα

 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να καταπολεμήσει την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο κατά τον ίδιο τρόπο που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας μπορεί να κάνει κακό στο σμάλτο των δοντιών.

 

Δέρμα

 

Το λυκοπένιο προστατεύει το δέρμα κατά τον ίδιο τρόπο με τα αντηλιακά προϊόντα, μόνο που το κάνει εκ των έσω προστατεύοντας τα κύτταρα.

 

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr