Live: Η τελετή εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε και επισήμως η τελετή εγκαινίων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, καλωσόρισε εν μέσω χειροκροτημάτων τους προσκεκλημένους στην τελετή.

 

«Οι ΗΠΑ τελικά έκαναν το επόμενο βήμα, ένα μεγάλο βήμα το οποίο ψηφίστηκε, αλλά και αμφισβητήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ξανά οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο ως το πρώτο έθνος που μετέφερε την πρεσβεία του».

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν μετέβη τελικά στην Ιερουσαλήμ, έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής.

 

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σημαντικός φίλος και εταίρος του Ισραήλ για την ελευθερία και την ειρήνη. Εΰχόμαστε στον καλή τύχη στον πρέσβη Φρίντμαν για την ανάληψη των καθηκόντων του σε αυτήν την όμορφη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και τείνουμε χείρα φιλίας προς του Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και σε όλους τους γείτονες. Να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Είθε ο Θεός να ευλογήσει αυτήν την πρεσβεία. Είθε ο Θεός να φυλά όσους εργάζονται εκεί και τις ΗΠΑ».

 

O Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Μεγάλη μέρα για το Ισραήλ. Συγχαρητήρια!»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ