Τον τρόπο εφαρμογής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την ανακοπή της διασποράς του κορονοϊού εξειδίκευσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε» καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα».
«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.
Οι διαφορές σε σχέση με την άνοιξη:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
- Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και όλα τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες ισχύει η τηλεκπαίδευση.
Για μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου.
Οι υπόλοιπες μετακινήσεις γίνονται μέσω των SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κινηση με κατοικίδιο ζώο.
Επίσης ανακοίνωσε πως όσοι εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα, θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR υποχρεωτικά.
Ανοιχτά μένουν: Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, τα σχολεία. Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου με εξαιρέσεις τα σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρηκοϊας.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορoνοϊού και της επιβολής lockdown, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα όμως 9 Νοεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου θα κατεβάσουν και αυτά ρολά.
Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης με εξαίρεση το take away.