Το loutraki365.gr στο Άγιον Όρος - Η σχέση των μοναχών με το Λουτράκι (video)

Το loutraki365.gr βρέθηκε στο Άγιον Όρος και πιο συγκεκριμένα στο κελί του Αγ. Αντρέα  των Αβραμαίων, στη Νέα Σκήτη. Ο Ιερομόναχος και γέροντας του κελιού μας άνοιξε την καρδιά του και μας μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για την σχέση που έχουν αποκτήσει οι μοναχοί του κελιού με τους Λουτρακιώτες ,  μια σχέση που μετράει  σχεδόν 90 χρόνια. Μίλησε ακόμα για τον μοναχισμό και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

 

Η ιστορική καλύβα του αγιογραφικού οίκου των Αβραμαίων βρίσκεται κοντά στο Κυριακό της Νέας Σκήτης. Πρώτος μοναχός ήταν ο πατήρ Αβράμιος ο Α’, ο οποίος ήλθε από την Σκήτη της Αγίας  Άννης το 18ο αιώνα.  Εκεί ασκήτευε στο κελί  του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που ασχολούταν με την κατασκευή καλυμμαυχιών.

 

Ο πατήρ Αβράμιος αγόρασε την καλύβι  του αγίου Ανδρέα από τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος κατά κόσμον ήταν δάσκαλος και συγγραφέας. Στην καλύβι συνέχιζε να συγγράφει κανόνες και εγκωμιαστικούς λόγους.

 

Όταν ανέλαβε πλέον την καλύβα ο π. Αβράμιος, έφερε τον αδελφό του, κατά σάρκα, Σεραφείμ

 

Αργότερα, ήλθε ο ιερομόναχος π. Πέτρος, ο οποίος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πετρούπολη της Ρωσίας.

 

Η παράδοση της αγιογραφίας στο κελί, ξεκίνησε από τον πατέρα Πέτρο, που μαζί με τον ιερομόναχο πατέρα Παύλο (από τη Σπάρτη, ήλθε το 1880) βοήθησαν και τους υπόλοιπους πατέρες στην εκμάθηση της τέχνης.

 

Άλλοι πατέρες ήσαν ο πατήρ Αντώνιος (από τη Θεσσαλία, ήλθε το 1900), μετά ο γέρων Αβράμιος ( ήλθε το 1924). Ο γέρων Σεραφείμ ο ιερομόναχος μαζί με τον διάκο-Θωμά ήλθαν το 1930.

 

Ο πατήρ Ανδρέας από τον Ξηρόκαμπο Ηλείας, ήλθε το 1954 και εκοιμήθη τον Σεπτέμβριο του 2017.

 

 Στο κελί σήμερα εγκαταβιώνει ο Ιερομόναχος  Αβράμιος ο οποίος  ήλθε το 1986, με τον μοναχό Παύλο.