Λουτράκι: "Δεν είμαστε όλοι ιθαγενείς"

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να δω ποιοι από εσάς είστε φιλικά προσκείμενοι σε αυτή την επένδυση και, φυσικά, οι ψηφοφόροι σας στην τοπική κοινωνία, που σας έχουν εμπιστευτεί, σίγουρα θα λάβουν γνώση για το αν πραγματικά φροντίζετε να φέρετε επενδύσεις και όχι να δημιουργείτε προβλήματα. Και η πρώτη που θα το φροντίσει αυτό, θα είμαι σίγουρα εγώ και η διοίκηση της NU Aqua. Παρακαλώ πολύ, ας αφήσουμε τα τυπολατρικά και ας δούμε το όφελος αυτής της επένδυσης».

 

Γράφει ο Αλκιβιάδης Δρίτσας*

 

Το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να ανήκει σε κάποια ταινία πολιτικού θρίλερ. Ομως, η παραπάνω τοποθέτηση ανήκει σε εκπρόσωπο εταιρείας, την ήμερα που συζητείτο η αδειοδότησή της στο δημοτικό συμβούλιο. Με νουθεσίες αρχικά και, όταν αυτές απέτυχαν, με απειλές στη συνέχεια, προσπάθησε να μας υπενθυμίσει ότι στις μεγάλες επενδύσεις καλό είναι να κλείνουμε και λίγο τα μάτια μας στη νομιμότητα και τις διαδικασίες της.

 

Αλλωστε, όπως υποστήριξε, εμείς οι ιθαγενείς, που παίζουμε ακόμα με τα δόρατά μας, δεν έχουμε επενδύσει ποτέ πραγματικά λεφτά, όπως κάνουν οι ίδιοι, για να ξέρουμε πώς γίνεται. Σε ένα σοβαρό δημοτικό συμβούλιο, με την ολοκλήρωση της παραπάνω τοποθέτησης, τόσο η πρόεδρος όσο και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων θα την καταδίκαζε και θα καλούσε την εκπρόσωπο να ανασκευάσει επί τόπου. Κάτι τέτοιο, όμως, στη δική μας περίπτωση δεν συνέβη ποτέ!

 

Ανθρωποι που για λιγότερο σημαντικά ζητήματα έχουν σηκώσει τη σημαία της επανάστασης, σιώπησαν επιδεικτικά, σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου ευτελισμό μας.

 

Σε όλη τη διαδικασία της παροχής άδειας εμφιάλωσης του εργοστασίου της Pepsico Ηβη, οι δημοτικοί σύμβουλοι τριών παρατάξεων υπερψήφισαν, χωρίς να έχουν παραλάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τον φάκελο (έλειπαν 6 από τα 8 επισυναπτόμενα αρχεία!) και παρά το γεγονός ότι η ετικέτα που υποβλήθηκε για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο έχει παραλείψεις και λάθη.

 

Παρ’ όλο που η παράταξή μας (Επιλογή Ευθύνης) παρουσίασε τη σχετική νομοθεσία, υποδεικνύοντας στο σώμα τις αλλαγές που χρειάζονταν να γίνουν και επιχειρηματολογώντας στην κατεύθυνση της αναβολής του θέματος, η πλειοψηφία αποφάσισε να μη γίνουν τυπολάτρες και να παράσχουν την πολυπόθητη άδεια, όπως τη ζήτησε η εταιρεία.

 

Μάλιστα, ενώ στην αρχή της συζήτησης κάποιοι από τους συναδέλφους στις τοποθετήσεις τους έθεσαν το ζήτημα της αναβολής, καθώς δεν είχαν όλα τα έγγραφα στα χέρια τους, μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου, τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης για το καλό του τόπου.

 

Με πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε κατασκευαστικά έργα στον λιμένα του Πειραιά, θέτοντας την επένδυση πολλών εκατομμυρίων της COSCO σε αναζήτηση νέου πλάνου. Καθήκον των αιρετών οργάνων, (καθώς και του δημοτικού συμβουλίου) είναι η απόφαση συνεκτικού και ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, με όχημα με το οποίο κάθε επενδυτικό σχήμα θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και θα έχει διαφανή πορεία υλοποίησής τους.

 

Αν σε κάποιους ο δήμος μας φαντάζει ένας εξωχώριος παράδεισος, στον όποιον, για χάρη του κέρδους, κάθε απαίτηση μιας επιχείρησης θα γίνεται δεκτή, θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς». Μεγάλα λόγια, δειλές σιωπές. Δύσκολη η ειλικρίνεια. Θράσος όλοι, θάρρος ελάχιστοι.

 

*Δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης»