Λουτράκι: Εννέα χρόνια μετά...

Όλο και περισσότερο φουντώνει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για το αν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στο Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, μπορεί να γυρίσει ή όχι. Μάλιστα, όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση, θυμούνται το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής του 2010, τότε που ο Κώστας Λογοθέτης ήταν δεύτερος και τελικά κατάφερε στη δεύτερη Κυριακή να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει το Γιώργο Γκιώνη...

 

Μπορεί όμως το 2019 να συμβεί ότι και το 2010;

 

Οι αριθμοί:

 

Το 2010, ο Κώστας Λογοθέτης που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, είχε συγκεντρώσει το 24,34% του εκλογικού σώματος. Ήτοι 3.184 ψήφους. Ο Γιώργος Γκιώνης, από την άλλη είχε έρθει πρώτος με 4.422 ψήφους και ποσοστό 33,80%.

 

Το 2019, η Μαρία Πρωτοπαππά που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, συγκέντρωσε το 23,74% του εκλογικού σώματος με 2.942 ψήφους. Ο Γιώργος Γκιώνης, ήρθε και πάλι πρώτος στις προτιμήσεις των δημοτών με 4.258 ψήφους.

 

Συμπερασματικά, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα, παρατηρούμε ότι η πρώτη Κυριακή του 2010 δεν διαφέρει και πολύ με αυτήν του 2019, καθώς ο πρώτος της πρώτης Κυριακής έχασε 164 ψήφους σε σχέση με το 2010, ενώ ο δεύτερος 242.

 

Ο παράγοντας Παύλος Παύλου το πλεονέκτημα του Γιώργου Γκιώνη

 

Σε σχέση όμως με το 2010, υπάρχει ένα δεδομένο που δεν πρέπει να περνάει αδιάφορο. Δεν υπάρχει ο επικεφαλής που θα καταφέρει να συσπειρώσει τους υποψηφίους του και να τους κατευθύνει προς κάποιον υποψήφιο με την αποτελεσματικότητα που το έκανε ο Παύλος Παύλου πριν από 9 χρόνια. Ο Κώστας Λογοθέτης, δεν είναι σε καμία περίπτωση Παύλου αλλά και οι ψηφοφόροι του δεν έχουν "εμποτιστεί" με το αντι-Γκιωνικό αίσθημα σε τέτοιο βαθμό. Επίσης, όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί αποτελούνται από καινούριους στην αυτοδιοίκηση επικεφαλής που δεν έχουν προλάβει να συσπειρώσουν τον κόσμο τους αφ' ενός και αφ' ετέρου δεν... "καίγονται" να στηρίξουν δημόσια κάποιον επικεφαλής από τους δύο του δεύτερου γύρου, καθότι είναι δεδομένο ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα έχουν το πολιτικό τους μέλλον και τις εκλογές του 2023. Αυτό το θολό πολιτικό τοπίο αποτελεί το πλεονέκτημα του Γιώργου Γκιώνη.

 

Οι θέσεις ευθύνης το πλεονέκτημα της Μαρίας Πρωτοπαππά

 

Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι επικεφαλής, μπορούν να το κάνουν όμως, οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι που απομένουν πλην του Χρήστου Ασημακόπουλου. Η Μαρία Πρωτοπαππά, θα λάβει 6 θέσεις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Με λίγα λόγια, θα χρειαστεί τους 8 από τους 11 για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία εντός του Δ.Σ. Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 27 δημοτικούς συμβούλους. Συνεπώς, θέλει τουλάχιστον 14 μαζί της. Και εκεί έχει στρέψει την προσοχή της. Οι θέσεις των αντιδημάρχων είναι 5 (Οικονομικών, Καθαριότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Πολεοδομίας, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), ενώ υπάρχουν και άλλες θέσεις ευθύνης όπως π.χ. του προέδρου της ΔΕΥΑΛ - Αγ. Θ, του προέδρου της Τουριστικής αλλά και αυτή του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. Συνεπώς, ο χώρος που υπάρχει για να αναδειχθούν και άλλοι υποψήφιοι ακόμα και εκτός του συνδυασμού της, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μαρίας Πρωτοπαππά που μπορεί να διαπραγματευθεί αυτό το κομμάτι πολύ πιο εύκολα από τον Γιώργο Γκιώνη που έχει μικρότερο περιθώριο ελιγμών, καθώς έχει εκλέξει 9 δημοτικούς συμβούλους.

 

Οι δοκιμασμένοι και ο νέος (ή οι νέοι)

 

Σε επίπεδο πάντως δημοτικών συμβούλων, δεν θα έλεγε κανείς ότι έγινε η μεγάλη έκπληξη, καθώς μόνο ο Θύμιος Σακελλαρίου από το συνδυασμό της Μαρίας Πρωτοπαππά εκφράζει μέχρι στιγμής το νέο και διαφορετικό σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Από την παράταξη του Γιώργου Γκιώνη, εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι οι: Σπύρος Ράτης, Σωτηρία Κορδαλή, Κώστας Δήμου, Κώστας Παντελέων, Σάκης Παπαθανασίου, Τάσος Σακελλαρίου, Σωτήρης Πέρρας, Δημήτρης Πρωτονοτάριος και Φίλιππας Θυμής (εκλέγεται μόνο στην περίπτωση που δήμαρχος είναι ο Γιώργος Γκιώνης). Όλοι τους, είναι ήδη μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα οι 5 εξ αυτών είναι και εν ενεργεία αντιδήμαρχοι. Από την παράταξη της Μαρίας Πρωτοπαππά, εκλέγονται οι: Σωτήρης Νικολάου, Παναγιώτης Πέτρου, Θύμιος Σακελλαρίου, Γιώργος Κοντός, Θανάσης Γεωργίου και Παναγιώτης Σεννής (εκλέγεται μόνο στην περίπτωση που δήμαρχος είναι η Μαρία Πρωτοπαππά).

 

Δήμαρχος με περίπου 6.000 σταυρούς

 

Με δεδομένο πάντως το γεγονός ότι η αποχή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, θα είναι αυτός ή αυτή που θα καταφέρει να πλησιάσει ή θα ξεπεράσει τις 6.000 ψήφους. Σημειώνεται ότι ο Κώστας Λογοθέτης εξελέγη δήμαρχος το 2010 με 5.788 ψήφους, ενώ ο Γιώργος Γκιώνης συγκέντρωσε 5.398. Για την ιστορία, το 2014 ο Γιώργος Γκιώνης εξελέγη δήμαρχος με 7.261 ψήφους (60.91%), ενώ ο Παύλος Παύλου συγκέντρωσε 4.659 (39,09%).

 

Ίδωμεν...