Λουτράκι: Μια τρύπα... με νερό!

Πολλή συζήτηση "σήκωσε" την τελευταία εβδομάδα η τοποθέτηση αγωγού μήκους 1,2 χιλιομέτρων περίπου κατά μήκος της παραλίας Λουτρακίου, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του έργου Συλλογής, άντλησης και μεταφοράς ακαθάρτων της πόλης του Λουτρακίου...

 

Αρχικά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να γράψουν σε Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ότι θα "γκρεμιστεί ξανά η παραλία", σενάριο που υιοθέτησε και ο συνδυασμός της Μαρίας Πρωτοπαππά τόσο στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου (τη Δευτέρα 22/4) όσο και σε αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη ημέρα. Όμως, αυτά τα σενάρια, πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

 

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Δήμου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 22ης Απριλίου, ο νέας τεχνολογίας αγωγός που θα τοποθετηθεί από την πλατεία 25ης Μαρτίου, μέχρι το Cocoon, θα περάσει μέσα από τον παλιό. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς η διάμετρος του παλαιού αγωγού είναι 50mm, ενώ του καινούριου 35mm. Για να αποφευχθούν τα σκαψίματα, ο νέος αγωγός θα περάσει με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων τα οποία θα εκτοξεύουν νερό με μεγάλη πίεση και θα "σπρώχνουν" τον νέο αγωγό μέσα στον παλιό. Σε περίπτωση που κάπου κολλήσει ο αγωγός, θα χρειαστεί να σκαφτεί ένα κομμάτι περίπου 2 τετραγωνικών μέτρων. Όμως, σύμφωνα με την εισήγηση της ΔΕΥΑΛ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί παρά μόνο σε 2 ή 3 σημεία, αφού η παραλία σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι σε ευθεία γραμμή, συνεπώς, το πιο πιθανό σενάριο, είναι να σκαφτεί μόνο ένα σημείο κοντά στην πλατεία Κρήνης και άλλο ένα στην οδό Χρήστου Λογοθέτη ώστε να στρίψει ο αγωγός και να φτάσει μέχρι την πλατεία της 25ης Μαρτίου. Σημειώνεται, πως η τοποθέτηση του νέου αγωγού είναι ο λόγος που σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής στο "υπαίθριο αμφιθεατρικό καθιστικό" μπροστά από την πλατεία Κρήνης, όπου ως επί το πλείστον θα χρησιμοποιείται ως σημείο που ο πεζός θα έχει τη δυνατότητα να καθίσει για να ξεκουραστεί και να δει το ηλιοβασίλεμα.

 

Ο Κώστας Δήμου, τόνισε ότι το έργο της ανάπλασης, δεν έχει παραληφθεί από το Λιμενικό Ταμείο και πως όσες εργασίες και αν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν, θα αποκατασταθούν. Μάλιστα, τόνισε ότι πριν από λίγες ημέρες, χρειάστηκε η ΔΕΗ να αποκαταστήσει μια βλάβη στον αγωγό ρεύματος που τροφοδοτεί το Beau Rivage και την παρακείμενη πολυκατοικία και προχώρησε σε μια μικρή εκσκαφή μήκους 2 τετραγωνικών μέτρων στην πλατεία Κρήνης. Το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο σήμερα είναι ορατό, θα στρωθεί και αυτό με το ίδιο υλικό που έχει τοποθετηθεί και στον υπόλοιπο πεζόδρομο.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τοποθέτηση του κ. Δήμου, η εκπρόσωπος του συνδυασμού του Κωστή Ζερβού, "Επιλογή Ευθύνης", Ανδριανή Κουρούκλη, ψήφισε θετικά για το συγκεκριμένο έργο, ενώ ο συνδυασμός της Μαρίας Πρωτοπαππά (η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου), απείχε.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ., Δημήτρης Πρωτονοτάριος, ξεκαθάρισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι βάσει της εισήγησης της ΔΕΥΑΛ δεν απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών για την ολοκλήρωση των εργασιών επί της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, ενώ αν το έργο "πάει βάσει μελέτης και προγραμματισμού", είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι και σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Αναφορικά με το ερώτημα γιατί ζητάει τώρα άδεια η ΔΕΥΑΛ, ενώ έχει προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 80% η ανάπλαση της παραλίας, ο κ. Πρωτονοτάριος τόνισε ότι η σύμβαση με τον εργολάβο πραγματοποιήθηκε στις 21.12.23, ενώ η χρηματοδότηση για τον αγωγό, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η σύμβαση για την παραλιακή ανάπλαση, υπογράφτηκε στις 31/5/2022 ενώ το έργο ξεκίνησε 3/10/2022.