Λουτράκι: Όνομα έκπληξη για τη μεγάλη συναυλία του Loutraki Festival 2019

To Loutraki Festival αποτελεί πλέον θεσμό. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων. Θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα και συναυλίες.

 

 

Μια πλειάδα σπουδαίων καλλιτεχνών έχει παρελάσει τα τελευταία χρόνια στις σκηνές του Loutraki Festival όπως ο ΣτέφανοςΚορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαρίζα Ρίζου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Νίνα Λοτσάρη και πολλοί άλλοι.

 

 

Κάθε χρόνο είθισται η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου να συμπράττει με έναν καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνουν οι υπεύθυνοι του loutraki festival στο facebook, το καλοκαίρι η καλλιτέχνης που θα συμπράξει με τη φιλαρμονική θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη η οποία μάλιστα το 2016 είχε βρεθεί στο Λουτράκι για να τραγουδήσει και πάλι στο πλαίσιο του Loutraki Festival. 

 

 

 

 

Από την συναυλία στο Λουτράκι στις 18 Αυγούστου 2016

 

 

 

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες ομογενείς.

 

Ο πατέρας της ήταν χειρουργός. Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Άλκηστις μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα.

 

Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και περισσότερο συγκεκριμένα με το στίβο. Ενώ φαινότανε ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στον αθλητισμό, μετά από προτροπές φίλων κάνει μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και σύντομα κυκλοφορεί δίσκος με την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση, το 1975.

 

Το όνομά του Τετραλογία, περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή. Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς και συνθέτες της τότε εποχής, όπως τον Ηλία Ανδριόπουλο , Διονύση Σαββόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό . Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Θα ακολουθήσει ο δίσκος Ανθρώπων έργα αλλά κι άλλες τέτοιες συνεργασίες μαζί του τα επόμενα χρόνια , όπως στο Δικαίωμα,Τρίτο στεφάνι , ο πολυσυλλεκτικός Όταν έρχονται οι φίλοι μου κ.ο.κ.

 

 

Οι πρώτες μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα είναι γεγονός . Η παράσταση στο Zoom και στην Λεωφόρο με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά αποσπούν πάντα τις καλύτερες κριτικές.

 

 

Ακολουθούν συνεργασίες με τον Γιάννη Σπανό, τον Σταμάτη Σπανουδάκη , τον Ηλία Ανδριόπουλο , και τον Goran Bregovic. Σταθμός στην μουσική της διαδρομή η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα η οποία θα δημιουργήσει τους δίσκους Σαν ηφαίστειο που ξυπνά , και Υδρόγειες σφαίρες, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Οι παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου έγραψαν ιστορία στα μουσικά δρώμενα και δισκογραφήθηκαν με το Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά LIVE . Καταγράφηκαν 300 και πλεον παραστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Ακολουθεί ο δίσκος Πες μου θάλασσα με τη συνεισφορά διαφόρων συνθετών / στιχουργών, μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με την οποία η Πρωτοψάλτη θα εμφανιστεί στο χώρο Vox την περίοδο 2004 - 2006. Ακολουθεί το Να σε βλέπω να γελάς (2004), που σε τρία τραγούδια η μουσική είναι του μουσικού Στέφανου Κορκολή με τον οποίο έκαναν live παραστάσεις για δύο χρόνια στο Gazarte με ιδιαίτερη επιτυχία.

 

 

Μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα στην γέφυρα του Ρίο και τραγούδησε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Σειρά έχει ο δίσκος Στο ωραιότερο σημείο του οποίου μεγάλη επιτυχία είχε το τραγούδι Πάμε Χαβάη. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2010, ο δίσκος Φανερά Μυστικά, ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας. Επίσης δάνεισε την φωνή της αλλά και τραγούδησε στο ρόλο της μητέρας Γκόθελ στην ταινία του Walt Disney Μαλλιά Κουβάρια αλλά τραγούδησε και το κυρίως τραγούδια στην Παναγία των Παρισίων , επίσης του Disney. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε το Για Που Τραβάς Ελπίδα σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα με την οποία έκαναν παραστάσεις στο Παλλάς ενώ τελευταίος προσωπικός της δίσκος είναι το Θέα Παραδείσου, που κυκλοφόρησε το 2014 σε μουσική Νίκου Αντύπα. Ακολούθησε το cd Μυστικό Τοπίο , ένα live από την συνεργασία της με την Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων.

 

 

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 28 Αυγούστου 2015 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.