Λουτράκι: Το "περίεργο" ψηφοδέλτιο και ο λόγος που δεν βγήκε άκυρο

Ανακοινώθηκαν χθες, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, από το Πρωτοδικείο Κορίνθου, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου. Ένα ψηφοδέλτιο, όως, προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά...

 

Ο λόγος, για το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", με επικεφαλής τον Μενέλαο Μενελάου, που εκ πρώτης όψεως, φαινόταν να παραβιάζει τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας, λόγω των 24 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό του.

 

Άλλωστε, βάσει Νόμου, το ελάχιστο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που απαιτούνται για το "κεντρικό ψηφοδέλτιο" του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, είναι τα 25 άτομα, μιας και αυτός είναι ο αριθμός των μελών στο δημοτικό συμβούλιο που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Αρκετοί λοιπόν, ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν σχετικά με το πως το Πρωτοδικείο έδωσε το πράσινο φώς σε ένα ψηφοδέλτιο που δεν τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις.

 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, βρίσκεται σε μια άσχημη εξέλιξη που έλαβε χώρα μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων: Τον θάνατο του υποψηφίου Γιάννη Τσιρικολια, από τους Αγίους Θεοδώρους ο οποίος είχε δηλωθεί κανονικά την Κυριακή 31 Αυγούστου, που αποτελούσε την καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική κατάθεση των ψηφοδελτίων. Δυνατότητα για αλλαγή, δεν μπορούσε να υπάρξει, συνεπώς, το Πρωτοδικείο έδωσε το πράσινο φως και δημοσίευσε τον συνδυασμό και τους υποψηφίους, ως είχαν.

 

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο περιείχε μόνο 24 ονόματα υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης κρίθηκε έγκυρο από τις εκλογικές αρχές βάσει του ισχύοντος Νόμου.

 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα του Νόμου για την περίπτωση παραίτησης υποψηφίου δημοτικού ή τοπικού συμβούλου: Στην περίπτωση παραίτησης ή θανάτου, δεν πραγματοποιείται αναπλήρωση, εκτός και αν η παραίτηση λάβει χώρα πριν από την πάροδο της προθεσμίας κατάθεσης της δήλωσης των συνδυασμών (μέχρι και την 12η ώρα βραδινή της 31ης Αυγούστου 2023), οπότε ο υποψήφιος δήμαρχος μπορεί να καταχωρίσει στην ηλεκτρονική Πύλη νέο υποψήφιο στη θέση του παραιτηθέντος ή θανόντος. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή η παραίτηση ή ο θάνατος, λάβει χώρα μετά την πάροδο της προθεσμίας κατάθεσης της δήλωσης των συνδυασμών, δεν είναι δυνατή η προσθήκη νέου υποψηφίου προς αναπλήρωση του παραιτηθέντος ή θανόντος. Ο συνδυασμός θεωρείται νόμιμος και ανακηρύσσεται, ακόμα και αν περιέχει αριθμό υποψηφίων συμβούλων μικρότερο από το ελάχιστο όριο που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, περιλαμβανομένων και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά φύλο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ