Λουτράκι: Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης για τη μετατροπή του Ναού της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, στη χθεσινή συνεδρίασή του.

 

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να τον μετατρέψουν σε ισλαμικό τέμενος είναι καταδικαστέα, υπογραμμίζει στο ψήφισμά του το ΔΣ.

 

Αναλυτικά το ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης "Αλλάζουμε Μαζί", Γιάννης Καραπανάγος, το οποίο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, πλην του Χρήστου Ασημακόπουλου, ο οποίος κατέθεσε δικό του:

 

Η "Αγιά Σοφιά", εκτός από παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, αποτελεί μια αιώνια, μοναδικής αξίας, παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα για συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση λαών και θρησκειών. Ένα εμβληματικό οικουμενικό μνημείο πολιτισμού, το οποίο με απόφαση της UNESCO, το 1985, προστατεύεται με τον χαρακτηρισμό "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

 

Η πνευματική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη και δεν δύναται να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο άσκησης πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε σε όλη την ανθρωπότητα, καθώς αποτελεί, παγκοσμίως, το μοναδικό μνημείο που δεν αναφέρεται μόνο στο παρελθόν, αλλά αλληλεπιδρά με το παρόν και προσδιορίζει το πολιτισμικό της μέλλον. Η οποιαδήποτε θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα παρέμβαση, όπως η πρόσφατη διχαστική και ανιστόρητη απόφαση της Τουρκίας για την αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου και την μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, μουσουλμανικής λατρείας, αλλοιώνουν την οικουμενικότητα και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του.

 

Η καθυπόταξή του μνημείου σε σκοτεινές ιστορικές ανακρίβειες και αναθεωρητικές γεωπολιτικές προσεγγίσεις, αντιτίθεται στον, διεθνώς, αναγνωρισμένο προορισμό του . Το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά, την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να βεβηλώσει με τον πλέον ιταμό τρόπο την Αγία Σοφία, μετατρέποντάς την σε ισλαμικό τέμενος, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη πράξη ή παρέμβαση αλλοιώνει την φυσιογνωμία του μνημείου.

 

Καλούμε την κυβέρνηση και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να κλιμακώσουν, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, τις ενέργειές τους προς κάθε κατεύθυνση, αναδεικνύοντας το θέμα της μετατροπής σε διεθνές ζήτημα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα, επιβάλλοντας τις κυρώσεις, που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες, ώστε να παραμείνει μνημείο οικουμενικού πολιτισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ