Λουτράκι: "Στροφή προς τους Αθηναίους για να σωθεί η σεζόν"

Στην πρωτοφανή κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην οικονομία , γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο, και που θα συνεχίσει να πλήττεται για άγνωστο χρονικό διάστημα ακόμη είναι ο τομέας του τουρισμού.

 

Και τουρισμός , τουρισμός οργανωμένος αυτός που φέρνει στην χώρα τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της και συμβάλλει όσο λίγοι άλλοι τομείς στην οικονομία της είναι τα τουριστικά γραφεία . Χωρίς τα τουριστικά γραφεία δεν υπάρχει τουρισμός όπως τον γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

 

Για το Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, ο τουρισμός είναι βασικός οικονομικός πυλώνας και τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης δεν θα αργήσουν να γίνουν ορατά.

 

Ο εσωτερικός τουρισμός σίγουρα μπορεί να δώσει μια ανάσα στις τοπικές επιχειρήσεις και να διασώσει ένα μεγάλο μέρος της «χαμένης» φετινής σεζόν.

 

Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό , οι παραδοσιακές αγορές της κεντρικής Ευρώπης δεν φαίνεται να ανακάμπτουν σύντομα από την πανδημία του Covid-19 και οι δυνητικοί επισκέπτες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια στην χώρα μας , την ίδια ώρα που οι tour operators του εξωτερικού δίνουν αγώνα να κρατηθούν όρθιοι, να αποφύγουν πτωχεύσεις ,κοιτάζοντας πλέον προς την σαιζόν του 2021 .

 

Πολύ σημαντικό είναι από την πλευρά μας η ανάπτυξη μιας στρατηγικής επικοινωνίας και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ,έτσι ώστε η περιοχή μας να βρίσκεται πάντα στον σχεδιασμό των tour operators και για τα επόμενα χρόνια .

 

Ο εισερχόμενος τουρισμός είναι ίσως η πιο σημαντική πηγή εσόδων και διακίνησης κεφαλαίων στην τοπική αγορά. Οι προσπάθειες ετών να χτίσουμε ξανά το όνομα του Λουτρακίου σαν διεθνή τουριστικό προορισμό και η βελτίωση της επικοινωνίας και των υπηρεσιών μας δεν πρέπει να μείνουν χωρίς αντίκρισμα . Δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον εισερχόμενο τουρισμό όπως ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξεναγοί, οδηγοί, καταστήματα σουβενίρ, τουριστικά θαλάσσια σκάφη κτλ.

 

Την ώρα που οι επαγγελματικοί τουριστικοί φορείς όλης της χώρας καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα , με αρωγούς τους Δήμους , τις Περιφέρειες και την Κυβέρνηση της χώρας , δεν μπορεί η ιστορία του τόπου να μας βρει απόντες σε αυτή την συγκυρία .

 

Άστοχες ιδέες και προτάσεις που ακούστηκαν στα πρόσφατα δημοτικά συμβούλια για λύσεις και μέτρα «για εμάς» αλλά «χωρίς εμάς » δηλώνουν πέρα από την ασχετοσύνη αυτών που τις διατύπωσαν, την έλλειψη συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης που όλοι βιώνουμε, καθώς και γι’ αυτά που έπονται .

 

Αναμένουμε το συντομότερο να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι με μοναδικό στόχο τη συνεργασία και τη σύμπνοια για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, έτσι ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει παρόντες και ανταγωνιστικούς, στη θέση που μας αναλογεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη .

 

Δημήτρης Βλάσσης ( Heraion Tours )

Μέλος ΔΣ Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου

Δημήτρης Λείσος ( LM tours)

Aν. Μέλος ΔΣ Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου