ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΩΣΗΣ
Οι δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου, στη συνέντευξη Τύπου πριν τη ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τη Θέλτα (26/02, 22:00) για τα playoffs του Europa League.
Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη (26/02, 22:00, ANT1, Cosmote Sport 4 HD, LIVE MATCHCENTER SPORT24) τη Θέλτα στο Μπαλαΐδος, στη ρεβάνς της ήττας του με 2-1 στην Τούμπα για τα playoffs του Europa League.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τους Ισπανούς, ο Ραζβάν Λουτσέσκου αναφέρθηκε στο δύσκολο πρόγραμμα που κόστισε στον Δικέφαλο, αλλά και στην πεποίθηση του Γιάννη Κωνσταντέλια ότι οι Θεσσαλονικείς θα προκριθούν.
Αναλυτικά όσα είπε ο Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου:
“Όσον αφορά το αυριανό παιχνίδι δεν είναι μια εύκολη συνθήκη, δεν ήταν εύκολο ούτε την προηγούμενη φορά που ήρθαμε εδώ. Αν θυμηθείτε πριν πέντε μήνες ήμασταν σε μια περίεργη κατάσταση, είχαμε δύσκολα παιχνίδια, είχαμε μπροστά μας ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που ήταν στο +2, υπήρχε ροτέισιον.
Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση, ο προγραμματισμός είναι δύσκολος, αν κοιτάξουμε τα παιχνίδια που παίξαμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν παιχνίδια υψηλής έντασης, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ομάδα που είχε ανάλογο πρόγραμμα. Είναι κάτι που επιβάρυνε πολύ την ομάδα και στο πνευματικό κομμάτι. Παίξαμε με τον Παναθηναϊκό, πήγαμε στον τελικό Κυπέλλου.
Είχαμε τον Ολυμπιακό, είχαμε την ΑΕΚ, τον Άρη, την Μπέτις, τη Λιόν, δύο φορές τη Θέλτα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει αλλού αυτό, να έχουμε τόσο παιχνίδια υψηλής έντασης και να απαιτούνται τόσα πράγματα από τους ποδοσφαιριστές. Είναι μια εμπειρία για εμάς. Είναι φυσικό όταν υπάρχουν τόσα παιχνίδια να υπάρχουν τραυματισμοί, όταν λείπει ένας παίκτης σε μια γραμμή πρέπει να τον καλύψουν άλλοι, άρα δεν έχουμε χρόνο να δώσουμε φρεσκάδα στην ομάδα.
Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα, αν σκεφτείτε τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν παιχνίδια πιο εύκολα στη διαχείριση. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με τη Θέλτα δεν έχουμε χάσει άλλα ματς. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να προκριθούμε”.
Βρισκόμαστε στη θέση που βρισκόμαστε στο πρωτάθλημα με ένα παιχνίδι λιγότερο, είμαστε στον Τελικό του Κυπέλλου με δύσκολο πρόγραμμα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη με τους τραυματισμούς και το σκορ του πρώτου αγώνα. Αν και οι αρρώστιες που υπήρχαν στην ομάδα επηρεάζουν τους ποδοσφαιριστές. Τους κάνουν να καταβάλλουν μια επιπλέον προσπάθεια ή μπορεί να κοστίσει στο κομμάτι της υγείας τους, είναι υψηλό το ρίσκο τραυματισμού, δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί.
Το αν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε κάποια παιχνίδια; Ναι. Στον Άρη είχαμε ευκαιρίες, με την ΑΕΚ χάσαμε πέναλτι και είχαμε ευκαιρία στο τέλος. Είχε και η ΑΕΚ, αλλά η δική μας προηγείται. Στη Λάρισα θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει, ενδεχομένως ναι, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλές περίοδοι, οι καλές, οι κακές. Το πιο σημαντικό είναι να αντιδράσουμε, με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Να έχουμε ισορροπία στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα πράγματα, από την αντίδραση έρχεται το μαχητικό πνεύμα που χρειάζεται η ομάδα”.
Για τον Μπιάνκο: “Αν ρωτήσετε έναν ποδοσφαιριστή πού προτιμάει να παίζει θα σας πεί όπου θέλει ο προπονητής. Αν δεν παίζει θα είναι αναστατωμένος και είναι λογικό.
Θέλω να πω πως είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα ήθελε κάθε προπονητής να έχει στην ομάδα του. Είναι απόλυτα επαγγελματίας, είναι απόλυτα συνεπής στις προπονήσεις. Αν είναι αναστατωμένος το δείχνει μόνο σε μένα, με τους συμπαίκτες του είναι απόλυτα οκ”.
Για το αν έχει ελπίδες ο ΠΑΟΚ: “Είναι σωστό ότι η Θέλτα είναι μια κορυφαία ομάδα, που παίζει πολύ καλό και οργανωμένο ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να ρωτάτε έναν προπονητή ή έναν ποδοσφαιριστή για ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης γιατί αλλιώς ποιος ο λόγος που βρεθήκαμε εδώ. Είχα μια σύντομη συνομιλία με τον Κωνσταντέλια, ο οποίος μου είπε θα περάσουμε. Του είπα γιατί το λες αυτό. Και είπε γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο.
Ακόμα και αν στο δεύτερο ημίχρονο εμείς κυριαρχήσαμε, εκείνοι είχαν μεγάλες ευκαιρίες. Αποφεύγοντας αυτά τα λάθη και μένοντας στη συνοχή μας θα έχουμε τύχη στο παιχνίδι. Θα μπορούσε να γίνει το 2-2 με τον Χατσίδη και να μιλούσαμε τελείως διαφορετικά”.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπιάνκο:
Για τα προβλήματα που έχει η ομάδα και με το κακό αποτέλεσμα στον πρώτο αγώνα, τι περιμένει: “Περιμένω να περάσουμε στην επόμενη φάση. Προσεγγίζουμε τον αγώνα με σοβαρότητα και θα παλέψουμε για το καλύτερο. Θα βγούμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε, ούτε για την ισοπαλία, ούτε για να χάσουμε. Μόνο αυτό με ενδιαφέρει η νίκη και η πρόκριση”.
Για το ποια θέση τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα στο γήπεδο: “Ό,τι πει ο προπονητής, όπου αποφασίσει να με βάλει θα δώσω ότι μπορώ για τον ΠΑΟΚ. Είμαι ένας παίκτης και είναι προπονητής. Για μένα είναι το ίδιο, το πιο σημαντικό για μένα είναι να παίζω. Απλά θέλω να παίζω, είτε είναι αμυντικός χαφ, είτε “οκτάρι”, είτε “δεκάρι” σημασία έχει να παίζω. Μπορεί να αισθάνομαι λίγο καλύτερα στο κέντρο αλλά όπου μου ζητηθεί θα μπω να τα δώσω όλα”.
Για τον αγώνα στο Βίγκο πριν 4-5 μήνες και τις διαφορές που βλέπει σε σχέση με εκείνο το διάστημα: “Παίξαμε εδώ ίσως στην χειρότερη μας στιγμή στην σεζόν. Τώρα είμαστε διαφορετικοί, ακόμα και με αρκετά προβλήματα τραυματισμών, είμαστε σε καλύτερη φάση στο πνευματικό κομμάτι. Έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και το προτιμώ αυτό το διάστημα. Για μένα όμως τώρα είμαστε καλύτεροι, πιστεύουμε περισσότερο, γνωρίζουμε την ποιότητα μας και είμαστε μέσα σε τρεις διοργανώσεις που σημαίνει ότι είμαστε ένα σύνολο με ποιότητα“.
Για το συμπέρασμα του για τους λόγους που έχασε στο πρώτο ματς στην Τούμπα: “Αυτοί έβαλαν έναν γκολ, εμείς βάλαμε ένα και για αυτό χάσαμε. Δεν ξέρω γιατί χάσαμε, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες φορές χάνεις. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παράξενο άθλημα. Μπορεί να κερδίσεις σε κακή μέρα, μπορεί να χάσεις σε πολύ καλή μέρα”.
Μπενίτεθ: “Προσπαθούμε να διορθώσουμε πράγματα εν μέσω ενός πρότζεκτ, αύριο έχουμε έναν τελικό και θα κάνουμε τα πάντα”

ΝΙΚΟΣ ΡΕΣΠΕΡΗΣ
Ο Ράφα Μπενίτεθ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Πλζεν στην Τσεχία είναι μια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να μπορέσει να βελτιώσει πράγματα για τη συνέχεια.
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Πλζεν στην Τσεχία και με νίκη θα προκριθεί στους 16 του Europa League. Ο Ράφα Μπενίτεθ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι πράσινοι είναι μια ομάδα που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πράγματα απέναντι σε μια ομάδα που έχει ισορροπία στο παιχνίδι της, καθώς δεν δέχεται εύκολα γκολ, αλλά και δεν βάζει πολλά γκολ.
Η πρόκριση θα βοηθήσει αρκετά την ομάδα στη διαδικασία που κάνει για το χτίσιμο ενός νέου πρότζεκτ υπό τον Ισπανό τεχνικό.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ράφα Μπενίτεθ στη συνέντευξη Τύπου: Για το αν το αυριανό ματς είναι το παιχνίδι της σεζόν και τι πρέπει να κάνει η ομάδα: “Από τη μία μιλάμε για μία ομάδα που έχει χρόνια να κάνει ευρωπαϊκή επιτυχία και από την άλλη ο Ίνγκι είπε οτι χρειαζόμαστε χρόνο να αλλάξουμε πράγματα, μιλάμε για ένα πρότζεκτ.
Αν τα βάλουμε όλα μαζί είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να διορθώσουμε πράγματα εν μέσω ενός πρότζεκτ και αύριο έχουμε έναν ”τελικό”. Θα κάνουμε τα πάντα. Εγώ είμαι αισιόδοξος και ρεαλιστής. Αν δεν γίνει, θα πρέπει να παλέψουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση“.
Για το πού κρίνονται αυτά τα ματς και αν είναι οδηγός το δεύτερο ημίχρονο στο ΟΑΚΑ: “Παίζουμε εναντίον μιας ομάδας που δεν σκοράρει και δεν δέχεται πολλά γκολ. Τους γνωρίζουμε καλά. Μιλάμε για μία κατάσταση ισορροπίας. Είναι δυνατοί φυσικά, έχουν ένταση, είναι δύσκολη αντίπαλος στο κομμάτι αυτό. Μας το έχει δείξει ακόμη και με δέκα παίκτες. Πολλές φορές πηγαίνουν στο 1vs1 αμυντικά για να εξουδετερώσει τον αντίπαλο.
Από τη μία πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον αντίπαλο προπονητή για το σύνολό του, παρ’ ότι γυρίσαμε το αποτέλεσμα και παραλίγο να κερδίσουμε. Τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών είναι πολλές φορές εκείνα που δίνουν τη λύση. Όπως συνέβη με τον Τεττέη στο περασμένο παιχνίδι.
Ναι μεν υπάρχουν ματς που οι προπονητές έχουν κάνει αρχικά κάποια λάθη κι έπειτα αλλάζουν πράγματα όταν το συνηδειοποιούν. Περισσότερο απ’ αυτά σε ματς σαν αυτά με την Πλζεν είναι οι παίκτες που θα βγουν μπροστά για να μας ωθήσουν στη νίκη“.
Για το τι άλλαξε και παίζει καλύτερα η ομάδα: “Το βλέπω κι εγώ αυτό στα τελευταία δύο ματς. Θέλουμε να δούμε το ίδιο και αύριο. Πολλές φορές αν βλέπει τους παίκτες να έχουν εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνουν το πράττουν με μεγαλύτερη συνέπεια. Μας δίνει αυτοπεποίθηση αυτό και θεωρούμε πως με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να τα καταφέρουμε“.
Για τις απουσίες του Παναθηναϊκού: “Όταν ήρθαμε εδώ η ομάδα έπαιζε από νωρίς λόγω των προκριματικών κι έτσι η προετοιμασία ήταν λίγο πιο ιδιαίτερη που έγινε με γνώμονα αυτά τα πρώτα ματς. Φτάσαμε να έχουμε μέχρι και εννέα παίκτες τραυματίες ταυτόχρονα. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των τραυματιών και τα καταφέραμε.
Κάποιοι απ’ αυτούς είχαν ξανά ζητήματα από άτυχες στιγμές. Όταν έχεις και συνεχόμενα παιχνίδια, σιγά σιγά μαζεύονται μικρά μικρά προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τραυματισμό.
Εγώ θέλω ένα ρόστερ με 26 και όχι 33 παίκτες. Δεν χρησιμοποιώ τους τραυματισμούς σαν δικαιολογία. Είναι πραγματικότητα και μας αναγκάζουν να αλλάζουμε πράγματα κάποιες φορές. Ακόμα και όταν έχουμε δύο ματς την εβδομάδα θέλω ένα μικρό ρόστερ που να μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα αυτό. Ίσως έχει παίξει ρόλο και η αλλαγή προπονητή. Πάντως αύριο θα πάμε με 11 παίκτες υγιείς για να κερδίσουμε“.
Για το αν έχει συζητηθεί το πως μπορεί να αλλάξει την γεύση της σεζόν μία ή και δύο πιθανές προκρίσεις: “Είπα πολλές φορές πώς κάθε παιχνίδι για μας είναι μία ευκαιρία να κερδίσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα. Θα είναι σημαντικό για όλους μας να προκριθούμε. Να είναι ένα θετικό μήνυμα για τη συνέχεια.
Στο Κύπελλο δεν τα καταφέραμε. Εδώ έχουμε μία ευκαιρία. Έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνουν τα ματς αυτά για τον σύλλογο. Οπότε αύριο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία“.
Για τον Μπάρος, τον Σμίτερ και τον Τσεχ: “Ο Σμίτσερ είναι ένα παράδειγμα για μας. Παράδειγμα επαγγελματία, γιατί έκανε προπόνηση παρ’ ότι έπαιζε λίγο, επειδή προερχόταν από έναν μεγάλο τραυματισμό. Είπα ότι μπορεί να ερχόταν η ώρα να σκοράρει ένα σημαντικό γκολ και το έκανε.
Ο Μπάρος ήταν ένας πολύ καλός παίκτης που έκανε δίδυμο και με τον Σισέ. Βοήθησε πολύ την Λίβερπουλ. Ο Τσεχ ήταν πολύ καλός στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν έξυπνος“.











