Μαρία Κάχρου: "Ο δήμος μας χρειάζεται τους νέους ανθρώπους"

Η Μαρία Κάχρου, γράφει στο loutraki365.gr για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και εξηγεί γιατί οι όροι νέοι και πολιτική, πρέπει επιτέλους να συμβαδίσουν για το κοινό καλό και την αναγκαία αλλαγή του πολιτικού και όχι μόνο σκηνικού...

 

Εν όψει των επικείμενων εκλογών του Μαΐου, γεννιέται εύλογα το ερώτημα γιατί κρίνεται απαραίτητη η ενασχόληση με τα κοινά, ιδίως των νέων ανθρώπων. Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι οι όροι "νέοι" και "πολιτική", είναι δύο έννοιες ασύνδετες που δεν συμβαδίζουν, κυρίως λόγω της αποχής και της απάθειας των νέων από τα πολιτικά δρώμενα.

 

Σε αυτό οφείλεται κυρίως το σημερινό πολιτικό σκηνικό που αδυνατεί να εμπνεύσει τους νέους να εμπλακούν με την πολιτική και να συμμετέχουν στα κοινά. Η κρίση που βιώνουμε είναι ένας ισχυρότατος κοινωνικός παράγοντας που επηρεάζει ακόμα και τους πολιτικούς να μεριμνήσουν για τους νέους και τα ζητήματά τους. Έτσι, οι νέοι εμφανίζονται καχύποπτοι και απογοητευμένοι από τις υποσχέσεις και αντιλαμβάνονται ότι η προσέγγιση των πολιτικών σε αυτούς είναι πρόσκαιρη και επιφανειακή. Οι νέοι όμως δεν είναι παθητικοί πολίτες. Προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα, δεν διστάζουν να εκφράσουν τις απόψεις τους, να παρέμβουν όπου κρίνεται αναγκαίο και να διαμαρτυρηθούν.

 

Ο πολιτικός βίος της χώρας χρειάζεται τους νέους ανθρώπους, όχι μόνο για να ενισχύσουν με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά το ήδη υπάρχον πολιτικό πεδίο, αλλά και για να συμπορευτούν με τους εμπειρότερους για ένα καλύτερο αύριο. Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίνεται η ευκαιρία να έρθει κάποιος σε άμεση επαφή μέσω της πολιτικής συμμετοχής με έναν τρόπο πιο οικείο και να βάλει τέλος σε διαιωνιζόμενα προβλήματα του δήμου, από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε προσκολλημένοι σε κόμματα και σε καρέκλες, αντιθέτως έχουν γνώμονα μόνο το καλό του τόπου τους.

 

Με χαροποιεί ιδιαιτέρως που σε αυτές τις εκλογές που θα διεξαχθούν στον δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ . Θεοδώρων, βλέπω την συμμετοχή νέων και άφθαρτων προσώπων με όρεξη για δουλειά, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και να διεκδικήσουν τα μέγιστα. Η συλλογή εμπειριών και τα οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με τα κοινά είναι πολλά. Μέσα σε αυτά όμως καραδοκεί και η απογοήτευση από ανθρώπους και καταστάσεις που στο βωμό της εξουσίας θυσιάζουν οτιδήποτε, καθώς, βασικό τους κίνητρο είναι η ιδιοτέλεια και η προσωπική φιλοδοξία. Η διάθεση όμως για προσφορά, είναι μεγαλύτερη από τα μικροπολιτικά συμφέροντα και εμείς οι νέοι οφείλουμε να έχουμε όραμα, να αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας, για την αλλαγή του τοπίου που ζούμε σήμερα και να διεκδικήσουμε έναν όμορφο δήμο όπως του αξίζει.

 

Μαρία Κάχρου,

Κοινωνιολόγος