Με sms, αποστάσεις και self test σε εργαζομένους ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ

Πρώτο Σαββατοκύριακο με μπαρ και εστιατόρια μετά από 6 μήνες - Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν στις παραλίες - Ανοίγουν κλιμακωτά έως το τέλος Μαΐου μουσεία, βρεφονηπιακοί, θερινά σινεμά, συναυλίες

 

Σημαντικά σημάδια υποχώρησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με την σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής από το Υπουργείο Υγείας.

Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο το πρωί και σταδιακά σε κάθε τομέα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά από έξι μήνες, που θα είναι ανοιχτή η εστίαση.

Οι σημαντικές ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

-Σάββατο 8 Μαΐου: Αρχικά ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.

Για τη μετακίνηση στις οργανωμένες πλαζ απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες:

-οι ομπρέλες μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα, σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες,

-οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες

-Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.

Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα - Ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στα κέντρα ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων - Ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Παρασκευή 14 Μαΐου: Ανοίγουν τα μουσεία.

Δευτέρα 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – Ανοίγουν τα ωδεία - Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

-Παρασκευή 21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.

-Παρασκευή 28 Μαΐου: Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.

Τέλος, αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον αθλητισμό και την εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία. Σημειώνεται ότι προς το παρόν διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.