Μεταμνημονιακή εποχή σε προεκλογικό και τοξικό κλίμα

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός με το μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό από την Ιθάκη για την έξοδο από το μνημόνιο επιβεβαίωσαν το κλίμα οξύτατης πόλωσης που θα κυριαρχήσει μέχρι τις εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας που απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική απέρριψε ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφής συναίνεση εξαπολύοντας επίθεση κατά πάντων τόσο δηλαδή προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τους πρώην συντρόφους του που μετείχαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά το πρώτο εξάμηνο και πριν ο πρωθυπουργός υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος απειλούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους με ποινικές διώξεις και φυλακές δημιουργώντας ένα τοξικό πολιτικό κλίμα.

 

 

Το Μαξίμου αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος επιχειρούν να επιστρέψουν στην καταγγελτική επικοινωνιακή πολιτική του 2014 κατηγορώντας και ρίχνοντας τις ευθύνες στους πάντες. Μόνο που αυτή την φορά οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές καθώς οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος κρατούν τα ηνία της χώρας την τελευταία τριετία. Στόχος πλέον του επικοινωνιακού επιτελείου είναι να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου να αυξήσει την συσπείρωση των ψηφοφόρων του που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

 

Για επικοινωνιακούς λόγους η μετάθεση του ανασχηματισμού

 

Στο Μαξίμου αποφάσισαν ότι θα πρέπει να συντηρηθεί το «εορταστικό» κλίμα για την έξοδο από το μνημόνιο και γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε για μερικές ημέρες η μετάθεση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα μέσα στα επόμενα 24ωρα όλα τα κορυφαία στελέχη με μπαράζ δηλώσεων και διαπραγματεύσεων θα αναφέρονται στο επίμαχο ζήτημα και θα έχουν ως επιχείρημα την διαφορά που υπάρχει με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα και την οδηγήσαν στα μνημόνια ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την έβγαλαν.

 

 

Σειρά παίρνει η ΔΕΘ

 

Την ώρα που θα ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός που θα είναι ουσιαστικά ένα καλό «λίφτινγκ» καθώς δεν γίνουν σαρωτικές αλλαγές, το οικονομικό επιτελείο θα ετοιμάζει τις παροχές που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά ότι με τα μέτρα ενίσχυσης μπορεί να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην κοινωνία για την κυβέρνηση. Επίσης αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2019.

 

 

ΝΔ: Εφ’ όλης της ύλης επίθεση με φόντο το Μάτι

 

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να ξεχαστεί τόσο εύκολα το ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιβεβαιώθηκε τόσο κατά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σκηνοθέτησε ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της εθνικής τραγωδίας, όσο και από την συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με εκπρόσωπους των πυρόπληκτων από την Ανατολική Αττική.

 

 

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της ΝΔ να επισκεφθεί εκ νέου το Μάτι προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την πορεία των έργων που γίνονται στην περιοχή αλλά και για το αν έχουν γίνει κατεδαφίσεις αυθαίρετων όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Άλλωστε ενδεικτική της τακτικής που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε για το βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» για το πως και από που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά.

 

 

Αποδόμηση της εξόδου και περιοδείες σε μονοεδρικές

 

Εκτός όμως από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που συνεχίζει να προκαλεί σημαντικό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, η ΝΔ θα επιχειρήσει να αποδομήσει παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τους ισχυρισμούς του Μαξίμου για την έξοδο από τα μνημόνια. Η αρχή έγινε λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού όταν με τηλεοπτικό σποτ που έδωσε στην δημοσιότητα η Πειραιώς παρουσιάζονται συγκεκριμένοι οικονομικοί δείκτες για την τριετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ μία περίοδο στην οποία απέφυγε να μιλήσει στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

 

 

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινούν εκ νέου με πρώτο σταθμό την Παρασκευή την Ζάκυνθο. Πρόκειται για μία μονοεδρική εκλογική περιφέρεια που η ΝΔ παραδοσιακά συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά όπως συνέβη τόσο το 2012 που κέρδισε τις εκλογές όσο και το 2015 που τις έχασε. Στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου είναι η αλλαγή του κλίματος σε όσες περιφέρειες η κεντροδεξιά παράταξη είχε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σημαντικές απώλειες.

 

 

Από τις επισκέψεις του προέδρου της ΝΔ στην περιφέρεια δεν θα απουσιάσει η Κεντρική Μακεδονία, καθώς το Σκοπιανό μπορεί να έχει φύγει από την επικαιρότητα, αλλά το επόμενο διάστημα θα επιστρέψει λόγω του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στην γειτονική χώρα. Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως το κλίμα για την κυβέρνηση στην Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται στην Θεσσαλονίκη ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

 

 

thetoc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ