Μεταναστευτικό: Αυξημένη κατά 138% η ροή προσφύγων στα ελληνικά νησιά!

Οι «στρόφιγγες» των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά στα μικρασιατικά παράλια και οι βάρκες φτάνουν κατά δεκάδες το τελευταίο διάστημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνο από την 1η ως την 18ηΑυγούστου έφτασαν στα ελληνικά νησιά συνολικά 4.105 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 138% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1.727 άτομα).

 

 

Οι αφίξεις συνεχίζονται καθημερινά με εκρηκτικά αυξημένους ρυθμούς, που σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν να εμφανιστούν από το 2015. Οι εξελίξεις δημιουργούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση που παρακολουθεί με προβληματισμό τις αυξημένες ροές και αναζητά λύσεις, την ίδια ώρα που επιχειρεί να αποφορτίσει τα νησιά από τον υπερπληθυσμό.

 

 

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών σε αυτά έχει ξεπεράσει σήμερα τα 22.700 άτομα, πολλαπλάσιος από την δυναμικότητα των δομών υποδοχής και φιλοξενίας, οι οποίες στενάζουν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την εβδομάδα που πέρασε έφτασαν 803 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, 492 στη Σάμο, 365 στη Χίο και 283 στα Δωδεκάνησα. Συνολικός αριθμός 1.943, έναντι 1.570 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 24%) και 1.067 την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (αύξηση 82%).

 

 

Από την αρχή του χρόνου ως τις 18 Αυγούστου οι συνολικές αφίξεις διά θαλάσσης έφτασαν τις 21.987, έναντι 17.989 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 (αύξηση 22,5%)

 

 

Τέτοια μεγέθη αφίξεων μόνο σε μια μέρα είχαν να εμφανιστούν από το 2015

 

 

Η καθημερινή καταγραφή της οργάνωσης Aegean Boat Report δείχνει δυστυχώς πως οι εκρηκτικά αυξητικές τάσεις του καλοκαιριού δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά συνεχίζονται με ολοένα και αυξανόμενη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, μόνο τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, έφτασαν συνολικά 293 άτομα με 7 βάρκες, όλες σε ακτές της Λέσβου. Είχαν προηγηθεί άλλες 98 αφίξεις την Κυριακή και 238 το Σάββατο σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

 

 

Οι άνθρωποι της οργάνωσης επισημαίνουν πως τέτοια μεγέθη αφίξεων μόνο σε μια μέρα είχαν να εμφανιστούν από το 2015, δηλαδή από την περίοδο κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, όταν τα σύνορα ήταν ανοικτά και υπήρχε ανεμπόδιστη ροή από τα νησιά προς την ενδοχώρα και από εκεί προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

 

 

Αυξημένες ροές παρατηρούνται κατά διαστήματα από την αρχή του έτους, με περιόδους εξάρσεων και ύφεσης, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει παγιωθεί μια σταθερά κλιμακούμενη αυξητική τάση. Οι πιέσεις είναι έντονες κυρίως στο νησί της Λέσβου, που αποτελεί διαχρονικά τον υπ΄ αριθμόν ένα στόχο των κυκλωμάτων διακινητών, και δευτερευόντως στη Σάμο.

 

 

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει από την περασμένη άνοιξη και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, που χρησιμοποιείται από τα κυκλώματα των διακινητών ως εναλλακτικό πέρασμα που παρακάμπτει δια θαλάσσης τα χερσαία περάσματα μέσω του ποταμού Έβρου.

 

 

Αφίξεις από την αρχή του έτους (ως τις 18/8)

 

ΕΒΡΟΣ

7.081

ΛΕΣΒΟΣ

9.057

ΧΙΟΣ

2.707

ΣΑΜΟΣ

4.253

ΛΕΡΟΣ

1.945

ΚΩΣ

3.116

ΡΟΔΟΣ

130

ΣΥΜΗ

664

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

86

ΣΥΝΟΛΟ

29.068

 

 

afixi_prosfygon_sti_lesbo2.jpg

 

 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία

 

  • Από τους 22.700 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στα νησιά, το 42% είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, το 11% από τη Συρία και το 10% από το Κονγκό.

 

  • Το 22% του πληθυσμού είναι γυναίκες και το 35% παιδιά.

 

  • Έξι στα δέκα παιδιά είναι κάτω των 12 ετών

 

  • Το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν

 

ethnos.grTο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
4 + 5 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.