Μέτρα για τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία ζητούν οι παιδίατροι

Αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα παιδιά, ζητούν από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, οι παιδίατροι της Αττικής.

 

 

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απέστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις εγγραφές των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητη για την εγγραφή, η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια, το νομικό πλαίσιο είναι «θολό». 

 

 

«Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δlνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους» ορίζουν οι εγκύκλιοι για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων. Το «μπέρδεμα» δημιουργείται από διευκρινιστική εγκύκλιο που υπάρχει από το 2010 και είχε εκδοθεί από το –τότε- υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. «Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δlνσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ. Α' ΦΕΚ 287)».

 

 

 

Όπως σωστά επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η παραπάνω αναφορά «προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

 

 

Επιπλέον, «δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό. Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό» τονίζουν και προσθέτουν απευθυνόμενοι στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας:

 

 

«Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες). Αντίθετα θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν».

 

 

Με δεδομένη την επιδημία της ιλαράς και στη χώρα μας, αλλά και τη σποραδική εμφάνιση και άλλων θανατηφόρων νοσημάτων που καλύπτονται με εμβολιασμό, η Ένωση ζητά από τον κ. Μπασκόζο να καταργηθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος (σ.σ. την οποία έχει παραθέσει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή). Επίσης, το υπουργείο Υγείας να τοποθετηθεί δημόσια και να ενημερώσει τους γονείς ότι συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα.

 

 

Οι παιδίατροι ζητούν επίσης τροποποίηση του νόμου «ώστε να προβλέπει επακόλουθα στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την δημόσια υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά. Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή να εμβολιάζονται οι ίδιοι είναι σεβαστό αλλά υπό κρίση. Εμείς ως παιδίατροι πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως αυτό συνέβη στην πρόσφατη επιδημία της ιλαράς (ο WHO για την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη θεωρεί υπεύθυνες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες και απόψεις). Το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία δεν προστατεύεται και η γονεϊκότητα παραβιάζεται όταν γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές» επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.